Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Owoce pod owsianą kruszonką

8 porcji


Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych

  • 0,5 szklanki pestek słonecznika

  • 2 łyżki cukru

  • 1/3 kostki masła

  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 szklanki mrożonych owoców np. porzeczek, malin, truskawek lub miks

  • 3 nieduże jabłka (kwaskowate)

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • opcjonalnie limonka


Sposób przygotowania:


Wyrabiamy kruszonkę z płatków, masła, cukru, mąki, cynamonu i soli. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, mieszamy z mrożonymi owocami, cukrem i mąką. Układamy w foremce lub pojedynczych kokilkach posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20-30 min w 180 st. aż owoce będą się rozpadać a kruszonka będzie złota i chrupiąca. Podajemy na gorąco z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i dekorujemy melisą lub miętą.



27 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie