Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Orkiszowe babeczki

Pyszne babeczki z orzechowym i cytrusowym aromatem oraz kawałkami czekolady. Idealne do położenia na talerzyku dla Świętego Mikołaja!


16 małych babeczek lub 12 dużych


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 2 łyżki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki miodu

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy

  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady min.70% kakao

  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych

  • Skórka otarta z jednej, wcześniej wyparzonej pomarańczy

Do dekoracji:

migdały, rozpuszczona czekolada gorzka, rodzynki, wiórki kokosowe lub inne dowolne dodatki

Składniki:


Mieszamy wszystkie składniki suche w misce. Jogurt, miód, olej i sok z pomarańczy łączymy w drugim naczyniu za pomocą trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Do mokrej mieszaniny dodajemy partiami suche składniki mieszając miksturę do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekane orzechy, czekoladę, skórkę otartą z pomarańczy i delikatnie mieszamy łyżką. Do silikonowej foremki na muffinki nakładamy porcje ciasta do 3/4 wysokości wgłębień.

Na wierzchu każdej muffinki układamy migdały lub inne dodatki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15-18 minut- do suchego patyczka. Opcjonalnie po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.




12 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie