Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Nocna owsianka

Najprostszy sposób na pożywne, a do tego pyszne śniadanie!





2 porcje


Składniki:

  • 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich

  • 2 pokrojone daktyle

  • 1 łyżka nasion chia

  • około 200 ml płynu: wody, napoju roślinnego, mleka (musi być tyle by zakryło płatki)

  • 1 łyżeczka masła orzechowego


propozycje dodatków (do dodania następnego dnia):

  • kakao

  • wiórki kokosowe

  • starte na tarce jabłko

  • dowolne owoce

  • lub to, na co masz ochotę!


Sposób przygotowania:


1. Przygotuj słoik lub inne naczynie, które można szczelnie zamknąć.

2. Płatki, daktyle i nasiona chia wrzuć do naczynia i zalej wodą lub mlekiem tak, by płyn przykrył wszystkie suche składniki.

3. Zamknij naczynie z miksturą i włóż je na całą noc do lodówki.

4. Rano przełóż gotową owsiankę o cudownej, kremowej konsystencji do miseczek i jedz z dodatkiem świeżych owoców, bakalii, jogurtu na zimno.

5. Owsiankę możesz też podgrzać w rondelku lub mikrofalówce (dosłownie przez 2 minuty), a w trakcie gotowania dorzucić do niej ulubione mrożone owoce lub startą na tarce marchewkę.


Porady:


Podczas podgrzewania owsianki możesz dodatkowo dolać do niej wodę lub mleko, aby uzyskać ulubioną konsystencję.

Nocną owsiankę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.


Uwaga! Każdego dnia będzie stawała się gęstsza. Warto przygotować porcję owsianki na kilka dni, a dzięki rozmaitym dodatkom,

codziennie jeść inne śniadanie.




160 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie