top of page
Szukaj
Zdjęcie autoraSzkoła na Widelcu

Granola z patelni

Pożywny, pełen błonnika domowy dodatek do mleka lub jogurtu gotowy w 10 minut.


8 porcji


Składniki:

  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego

  • 2 łyżeczki polskiego miodu

  • łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli

  • 200 g płatków owsianych górskich

  • 3 łyżki płatków migdałowych

  • 3 łyżki płatków kokosowych

  • 3 łyżki suszonych niesiarkowanych moreli, pokrojonych w paski lub rodzynek


Sposób przygotowania:


1. Przygotuj słoik lub inne naczynie, które można szczelnie zamknąć.

2. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wsyp płatki i smaż je mieszając aż się zarumienią.

3. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj miód oraz szczyptę soli i mieszaj, aż miód się skarmelizuje i obklei płatki (uważaj, aby nie przypalić słodzidła, bo cała granola zgorzknieje). Zdejmij patelnię z ognia.

4. Przesyp granolę do miski i dodaj cynamon oraz pozostałe dodatki. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia,

5. Przesyp przestygniętą granolę do szczelnie zamykanego pojemnika.


Jedz jako dodatek do jogurtu lub mleka na pożywne śniadanie. I nie zapomnij o porcji warzyw lub owoców do posiłku!



Porady:


Zamiast miodu w wegańskiej wersji możesz użyć syropu klonowego lub syropu z agawy.

Jeśli chcesz, żeby twoja granola miała bardziej orzechowy aromat, zanim zaczniesz smażyć płatki podpraż na patelni orzechy lub inne dodatki, które wybrałeś do swojej mieszanki. Następnie zdejmuj je z patelni i dodaj posiekane do mieszanki dopiero po przygotowaniu płatków.




755 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Opmerkingen


Post: Blog2_Post
bottom of page