Szukaj
  • Szkoła na Widelcu

Frytki z warzyw z 3 sosami

4 porcje


Składniki:


na frytki:

  • po 2 marchewki żółte, pomarańczowe i fioletowe

  • 3 korzenie pasternaku lub pietruszki

  • 2 łyżki oleju rzepakowy

na sos czosnkowy:

  • 200 g kanapkowego serka śmietankowego

  • 2 główki czosnku, upieczonego w całości

  • ½ pęczka koperku

  • 2 łyżki oliwy

  • sok z cytryny do smaku

  • sól i pieprz do smaku

na pomidorową salsę:

  • 3 podłużne pomidory, z małymi gniazdami nasiennymi

  • ½ pęczka bazylii lub natki pietruszki

  • 1 cebula szalotka lub 1 ząbek czosnku

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

na pastę z awokado:

  • 2 dojrzałe awokado

  • ½ pęczka kolendry lub natki pietruszki

  • 1 czerwona cebula

  • 3 łyżki oliwy

  • sok z cytryny do smaku

  • szczypta chilli

  • sól do smaku


Sposób przygotowania:


Warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skóry, kroimy w słupki i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Tak przygotowane warzywa umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i gałązkami rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 40 min, od czasu do czasu mieszając.


W międzyczasie przygotowujemy sosy.


Do pierwszego, czosnek kroimy ostrym nożem na pół, wyciskamy miękki czosnek do miseczki, doprawiamy solą, oliwą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozcieramy dokładnie i łączymy ze śmietankowym serkiem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i w razie konieczności doprawiamy.


Pomidory do salsy parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w drobną

kostkę. Musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy trzepaczką i wlewamy

cienkim strumieniem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy pomidory

z dressingiem, dodajemy posiekane zioła i szalotkę. Doprawiamy w razie

konieczności.


Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką. Kroimy w drobną kostkę lub rozcieramy na pastę przy pomocy widelca. Czerwoną cebulę i zioła bardzo drobno siekamy w chopperze ręcznym. Dodajemy do awokado, dolewamy oliwę, doprawiamy solą, chilli i sokiem z cytryny do smaku.


Gotowe frytki wielowarzywne podajemy z 3 sosami. Takie frytki to świetny dodatek do obiadu!




34 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie