Szukaj
  • Szkoła na Widelcu | Magdalena Łapanowska

Ciasto makowe pełne bakalii

Zaktualizowano: 16 gru 2021

10 porcji


Składniki:

  • 800 g suchego mielonego maku

  • 380 g (2 duże) gruszki

  • 100 g rodzynek

  • 100 g orzechów laskowych

  • 90 g jagód goji

  • 80 g wiórków kokosowych

  • 400 g masła orzechowego

  • 100 g płynnego oleju kokosowego

  • 170 g miodu

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Do dekoracji:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej min. 70% kakao

  • 200 g (1/2 szklanki) dobrej jakości mleka kokosowego 100%

  • garść zmieszanych bakalii użytych w cieście


Sposób przygotowania:


Mielony mak zalewamy wrzącą wodą tak, aby mak był zanurzony na ok. 3 cm. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do pełnego ostudzenia. Odcedzamy na sicie wyłożonym pieluchą lub gazą i dokładnie wyciskamy tyle wody, ile damy tylko radę.


Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w 180 stopniach ok. 9 minut. Po upieczeniu zawijamy w ściereczkę i ocieramy chwilę dłońmi, aby ściągnąć skórkę, następnie grubo siekamy. Gruszkę kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i miksujemy blenderem. Wszystko to razem z pozostałymi składnikami dodajemy do masy makowej i wyrabiamy w malakserze, aby składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Dno okrągłej formy o średnicy około 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę makową, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 45 minut. Po ostudzeniu przejeżdżamy nożykiem po ściankach formy, ściągamy rant, a ciasto zsuwamy na talerz.


Przygotowujemy ganache czekoladowy. Czekoladę łamiemy na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy mleko kokosowe, mieszamy trzepaczką. Polewa powinna być błyszcząca i dość rzadka. Polewamy nią upieczone ciasto makowe i dekorujemy bakaliami.




33 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie