Szukaj
  • Szkoła na Widelcu | Magdalena Łapanowska

Babeczki mocy na bazie migdałów i mieszanki bakalii

Zaktualizowano: 29 lis 2021

12 małych lub 9 dużych babeczek



Składniki:

  • 2 garści (100 g) daktyli

  • 5 łyżki (100 g) masła orzechowego

  • 300 g migdałów w skórkach

  • 160 g mieszanki orzechowo- bakaliowej np. witalnej ITAC

  • 20 g płatków kokosowych uprażonych

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej, najlepiej 90% kakao

  • 100 g łuskanych pistacji solonych

Sposób przygotowania:


Daktyle i migdały zalewamy wrzącą wodą tak, by były przykryte na wysokość 1 cm ponad ich poziomem. Po 2 godzinach migdały obieramy ze skórek: po naciśnięciu na dół migdałka, powinien wyskoczyć z otoczki. Daktyle po tym czasie odsączamy. Migdały wraz z mieszanką witalną, masłem orzechowym, płatkami kokosa oraz daktylami miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do formy na mini muffiny.


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy powierzchnię babeczek. Następnie posypujemy posiekanymi/zmiażdżonymi pistacjami.


Chowamy do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia i stężenia czekolady. Tak przygotowane będą świetnym słodkim podwieczorkiem w pełnowartościowej śniadaniówce.




9 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie