Nasz zespół zajął się gotowaniem, a wolontariusze fundacji Veolia samodzielnie zasadzili kwiaty oraz zioła w przydomowym ogródku oraz zbudowali miejsce do odpoczynku w ogrodzie – ławki oraz stoły, które idealnie sprawdzą się do odpoczywania oraz spożywania posiłków na świeżym powietrzu.
Podczas naszych warsztatów kulinarnych przygotowaliśmy warzywne szaszłyki z marynowanej cukinii, pieczarek, czerwonej cebuli, papryki i sera halloumi. Oprócz tego zrobiliśmy ogromną miskę sałatki z bobu, awokado i mnóstwa ziół, na którą przepis znajdziecie tutaj. Na deser przygotowaliśmy owoce w formie sałatki – były w niej ananas, morele, borówki, mnóstwo truskawek i arbuz.
Wspólnymi siłami udało nam nakarmić ponad 60 osób, a rozmowom i pytaniom o przepisy na dania nie było końca!
Podsumowaniem całej imprezy było przekazanie na ręce naszych małych pomocników – podopiecznych Domu Samotnej Matki kilka sprzętów do gotowania od firmy Tefal – blendera ręcznego, dwóch patelni oraz szpatułę, żeby mogli samodzielnie gotować i eksperymentować w kuchni!
Czynienie dobra to prawdziwa frajda, dlatego warto pomagać.
To był naprawdę cudowny dzień.