17 listopada 2015 roku byliśmy w Gdańsku jako współorganizatorzy kolacji charytatywnej „Kucharze dzieciom” – niezwykłej inicjatywy kulinarnej, podczas której zbieraliśmy środki na zakup sprzętu dla stołówki przy Szkole Podstawowej nr 44. Jak było? Doskonale! 700 gości, kilkunastu kucharzy i pomocników, mnóstwo pozytywnej energii i prawdziwy sukces finansowy. Dziękujemy raz jeszcze wszystkim i z niecierpliwością czekamy na kolejne takie wydarzenia!

Kucharze dzieciom
Pomysłodawcą kolacji był Grzegorz Łapanowski, założyciel Fundacji Szkoła na widelcu. Podczas jednego z odcinków programu „Misja stołówka” realizowanego właśnie w Szkole Podstawowej nr 44, Grzegorz wpadł na pomysł kolacji charytatywnej. Głównymi celami miała być zbiórka pieniędzy na wyposażenie szkolnej kuchni oraz promocja zdrowego żywienia wśród dzieci i dorosłych. Z pomocą Fundacji, zaprzyjaźnionych organizacji i szefów kuchni z Pomorza wspólnie przygotowaliśmy na ten wieczór tysiąc porcji degustacyjnych. Wśród gotujących kucharzy, oprócz Grzegorza Łapanowskiego, można było spotkać między innymi Michała Turka, prowadzącego audycję kulinarną „Turek Pomoże Od Kuchni” w Radiu Plus, Artura Moroza, szefa kuchni i właściciela restauracji Bulaj, Malikę, szefową kuchni i właścicielkę restauracji Malika oraz Food Art Company – Marzenę Imiłkowską z kreatywnej kuchni warzywnej z Gdańska. Całość zorganizowało Stowarzyszenie Szkoła dla Wszystkich, a inicjatywę wsparły Stowarzyszenie Macherki, Fundacja Szkoła na Widelcu i Fundacja Plaster.
Oprócz kolacji zorganizowaliśmy w szkole pokazy kulinarne i licytację wyjątkowego fartucha Szkoły na widelcu z autografem Grzegorza Łapanowskiego. Tego dnia można było zrobić również kulinarne zakupy. Swoje wyroby wystawiali producenci ekologicznej żywności oraz rodziny uczniów Szkoły Podstawowej nr 44.
Na koniec dnia podsumowaliśmy zebrane środki. W jeden wieczór udało się zgromadzić aż 20 000 zł!
Relację z kolacji można obejrzeć w finałowym odcinku Programu „Misja stołówka” już 24 listopada o godzinie 21.30 w Polsat Cafe.