Dobrze Jemy- warsztaty edukacyjno-kulinarne dla młodych warszawiaków



Od 4 listopada do 5 grudnia w ramach działań współfinansowanych przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy edukatorzy i dietetycy Fundacji Szkoła na Widelcu przeprowadzili 12 warsztatów dla uczniów warszawskich szkół podstawowych w ramach projektu "Dobrze Jemy- warsztaty edukacyjno-kulinarne dla młodych warszawiaków".

Odwiedziliśmy 7 stołecznych szkół:

  • Szkoła Podstawowa nr 289 im. Henryka Sienkiewicza
  • Szkoła Podstawowa nr 298 im. Jana Kasprowicza
  • Szkoły Podstawowej nr 384 im.Stanisława Staszica
  • Szkoły Podstawowej nr 380 im. Jana Pawła II
  • Szkoły Podstawowej „Heliantus”
  • Szkoła Podstawowa nr 81 im. Juliana Ursyna Niemcewicza
  • Szkoła Podstawowa nr 41 z Oddziałami Integracyjnymi im. Stanisława Staszica

 

Każde zajęcia rozpoczynały się częścią teoretyczną, podczas której rozmawialiśmy z uczniami o zasadach zdrowego żywienia i komponowania posiłków. Wspólnie dochodziliśmy do tego dlaczego warto pić wodę oraz poznaliśmy sposoby na niemarnowanie żywności i zasady segregowania opakowań.

Podczas części praktycznej przygotowywaliśmy z uczniami drugie śniadanie. Nawet najmłodsi uczniowie świetnie radzili sobie z krojeniem marchewki, pomidorków czy papryki. Przygotowywaliśmy pastę z różnych rodzajów fasoli (czarnej, białej lub czerwonej), do której dodawaliśmy karmelizowaną cebulkę i ulubione zioła lub owsiankę z marchewką z dodatkiem cynamonu, kakao i ulubionych owoców.

 

W trakcie gotowania w praktyce ćwiczyliśmy segregowanie śmieci i zasady bezpieczeństwa w kuchni.

 

Po gotowaniu nadchodził czas na degustację. Każdy uczeń miał szansę sam zdecydować na jakie warzywa lub owoce ma ochotę, oraz wybrać kolor pasty, której spróbuje. Ale większość małych kucharzy chętnie próbowała wszystkiego, a finalnie większość talerzy było pustych!

 

Każdy uczeń po zakończonych zajęciach miał szansę wykazać się wiedzą w quizie i otrzymał na pamiątkę dyplom oraz wielorazowy woreczek, których będą mogli używać podczas zakupów np. owoców i warzyw.

 

Serdecznie pozdrawiamy wszystkich uczniów, z którymi mieliśmy okazję gotować, nauczycieli, którzy wspierali nas podczas lekcji oraz naszych wolontariuszy, którzy dzielnie towarzyszyli nam w całym projekcie.

 

Projekt był współfinansowany przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy

Zdjęcia: Anita Głowacka

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij