Szkoła na Widelcu czyta: o kuchni roślinnej

Warto wiedzieć

Alicję poznaliśmy przy okazji jej zwariowanych wegańskich warsztatów w Food Lab Studio. Co ciekawe, na jej książkę natknęliśmy się dopiero teraz, ale przecież nigdy nie jest za późno na dobrą lekturę!

Tytuł: Wegan Nerd – moja kuchnia roślinna

Wydawnictwo: Nasza księgarnia

Autor: Alicja Rokicka aka Wegan Nerd

Cena okładkowa: 64,90

 

Po zgłębieniu „Mojej kuchni roślinnej” możemy stwierdzić, że to przewodnik, w którym autorka z każdą następną stroną wprowadza czytelników w kuchnię wegańską i jej tajniki.

Na samym początku znajdziemy rozdział „moja spiżarnia”, który dla laika może okazać się idealnym wstępem i wprowadzeniem w wegański świat. Konkretny i wyczerpujący opis warzyw, roślin strączkowych, kasz, przypraw, mąk i innych nietuzinkowych składników, na podstawie których każdy czytelnik może stworzyć bazę produktów do gotowania w rytmie wegan jest naszym zdaniem bardzo pomocny.

Autorka pokazuje pomysły na śniadania – te na słodko i słono. Pojawia się słynna tofucznica, omlety, jaglanki i owsianki. W książce pełno jest też zup i bulionów. Od klasycznej pomidorowej, przez kremy aż po ramen! Alicja przemyca sprawdzone pomysły na szybkie dania, które możemy przygotować kiedy zaskoczą nas znajomi swoją niespodziewaną wizytą, lub po prostu mamy ochotę na coś pysznego i sprawdzonego.

Danie jednogarnkowe, podstawowy przepis na makaron pszenny, opis roślinnego nabiału, porady „jak zostać weganinem i nie zwariować” – „Moja roślinna kuchnia” wyróżnia się właśnie formułą. Nie jest to tylko książka kulinarna. To zbiór bazowych przepisów, porad dotyczących wegańskiej diety i uzupełniania składników odżywczych w „roślinny” sposób, ale i osobistych historii i wspomnień autorki.

To na prawdę fajna lektura. Dzięki niej możemy uporządkować sobie wiele informacji dotyczących weganizmu – mitów i faktów na temat tej diety, poza tym książka zawiera 130 przepisów, dzięki którym nigdy nie zabraknie pomysłów na fajny obiad czy śniadanie!

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij