Szkoła na Widelcu czyta: Gotuj Sprytnie jak Jamie

Warto wiedzieć

O sprytnym gotowaniu i nie marnowaniu

 

Tytuł: Gotuj sprytnie jak Jamie

Wydawnictwo: Insygnis

Autor: Jamie Oliver

Cena okładkowa: 69,99 zł

Książka do kupienia tutaj

 

 

 

Coraz częściej słyszymy ile jedzenia marnuje się rocznie w Polsce, Europie i na całym świecie. Smutne statystyki, zatrważające badanie naukowe, czy kolejne filmy organizacji pozarządowych o skutkach marnowania jedzenia pokazują, jak wielki jest to problem. Na szczęście w tunelu pojawia się światełko – czyli nasza świadomość, chęć zmian i trend na bycie „zero waste”.

Nasz idol, guru, punkt odniesienia i człowiek, którego kochamy od lat czyli Jamie Oliver w swojej nowej książce podpowiada, jak jak w prosty sposób zacząć wprowadzać zmiany w swoją codzienność .

Na wstępie  czytelnik otrzymuje instrukcję – jak robić zakupy, czym się kierować wkładając produkty do sklepowego koszyka, na co uważać, żeby nie dać się oszukać i co potem z tymi zakupami zrobić – czyli jak przechowywać żywność.

Po małej dawce porad o sprzęcie kuchennym niezbędnym w każdej kuchni przechodzimy do przepisów.

Jamie postanowił podzielić 120 receptur na proste i szybkie dania na 6 rozdziałów: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina i ryby. Nie ukrywamy, że nas najbardziej zainteresowała ta pierwsza – czyli warzywa. Zupa z kopru włoskiego, cztery sposoby na pieczoną dynię piżmową, azjatycka sałatka na ciepło i racuchy z buraków to nasze typy, które będziemy testować w najbliższych dniach!

Poza 120 przepisami – nie tylko na warzywa, ale i rozmaite placki z mięsem, gulasze i pieczoną rybę, znajdziemy niebanalne wskazówki. Na przykład co zrobić z czerstwego chleba, jak wykorzystać zalegające owoce – te świeże, jak i mrożone oraz co zrobić, jeśli z niewiadomych przyczyn w lodówce znalazła się garść małych papryczek chilli.

Ta książka sprawdzi się w każdym domu. To skarbnica nie tylko przepisów, ale i wiedzy.

Wiemy, że początki zmian zawsze są trudne, ale następnym razem, kiedy będziecie chcieli wyrzucić przejrzałą gruszkę czy jabłko pomyślcie, że możecie sobie ofiarować całkiem smaczny deser unikając marnowania żywności.

Pożyteczne i przyjemne, prawda ?

Powodzenia w robieniu małych kroków na przód w niemarnowaniu i świadomych zakupach!

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij