Rodzinne książki kulinarne – nowości pod choinkę

Warto wiedzieć

Co pod choinkę i nie tylko.

Polak NieNażarty

Polak NieNażarty

TYTUŁ: Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów.

AUTOR: Gosia Molska

Wydawnictwo Zwierciadło

To książka, która jest jednocześnie encyklopedią, zbiorem regionalnych przepisów, przeglądem nowinek ze świata kulinarnego. Jest niesamowita. Na pewno każdy miłośnik gotowania w Polsce będzie nią zachwycony. Można ją przeczytać od deski do deski lub smakować po małych kawałeczkach. Widać, że autorka Gosia Molska, związana od wielu lat z kulinarnymi produkcjami filmowymi, kocha to co robi. Wszystkie przepisy, zdjęcia, grafiki, zestawienia (np. Atlas ryb, Przegląd Grzybów) są ciekawie opracowane graficznie.

Jest to książka o jedzeniu, napisana w sposób niejednoznaczny. Poza smakowitymi przepisami, dowiesz się z niej co jest sportem narodowym Polaków (patrz: grillowanie), poczytasz o kulinarnych zwyczajach regionalnych i znajdziesz wartościowe informacje na temat różnych kategorii produktów, dowiesz się jak je przyrządzać i na co zwracać uwagę podczas zakupów. Dzięki autorce będziesz miał okazję wgłębić się w ciekawe wywiady ze znanymi szefami kuchni, dowiesz się jakie blogerki kulinarne poleca Gosia Molska, a nawet prześledzisz początki streetfoodu w Polsce.

Książka jest skierowana raczej do dorosłego czytelnika, mimo to masa zdjęć i obrazków sprawia, że 7-latek potraktuje ją również jako smaczny kąsek do przeglądania i czytania.

Polecamy na prezent dla dużych i małych lub dla całej rodziny.

Dlaczego dzieci jedzą śmieci?

Dlaczego dzieci jedzą śmieci?

TYTUŁ: „Dlaczego dzieci jedzą śmieci?”

AUTOR: Anna Manna Poznańska

Wydawnictwo Kaszamanna

Sami długo zastanawialiśmy się w jaki sposób należy pokazywać dzieciom śmieciowe jedzenie, jak mówić, że jest złe, przy okazji jednak nie mówiąc, że nigdy, przenigdy nie można go zjadać. Jak wytłumaczyć co to balans w diecie i co oznacza słowo „czasami”. Jak wytłumaczyć dzieciom  jak działają na nas reklamy? I dlaczego najczęściej niezdrowym jedzeniem częstują nas najbliżsi? I oto wpadła w nasze ręce książka z bardzo prostym i bezpośrednim tytułem : „Dlaczego dzieci jedzą śmieci?”. Przetestowaliśmy ją i razem z Grzegorzem Łapanowskim czytaliśmy tę książkę  dzieciom podczas naszych zajęć kulinarnych. I mimo, że jest trochę przerażająca i że autorka nie idzie w niej na skróty (dosyć dosadnie porusza niektóre kwestie) ) to musimy przyznać, że interesowała zarówno tych mniejszych 6-latków jak i nastolatków. A co w tej książce jest najlepsze? Zdecydowanie to, że  zachęca do rozmowy o jedzeniu,  pomaga wytłumaczyć trudne tematy, a jednocześnie  otwiera oczy czytającym ją dorosłym!

Polecamy serdecznie kupić tą pozycję i poznać Lukrecję, Krzysia, panią Grażynę i innych bohaterów książki i razem z nimi spróbować odpowiedzieć na pytanie: „Dlaczego dzieci jedzą śmieci?”

Książka została wydana dzięki zbiórce crowdfundingowej o tu: https://polakpotrafi.pl/projekt/dlaczego-dzieci-jedza-smieci

 

Leniwy Pieróg

Leniwy Pieróg

TYTUŁ: Leniwy Pieróg, czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko)

AUTOR: Agata Dobrowolska

Wydawnictwo Bona

Pięknie zilustrowana, niezbyt gruba (80 stron) książka, która zachęci najmłodszych i nie tylko do zrobienia dań z warzywami w roli głównej. Dania podzielone zostały na słone i słodkie. Znajdziemy tu przepisy na m. in.: rozmaite zupy, brokułowe babeczki, domowy bigos, wiosenną sałatkę, kotlety z soczewicy, kaszotto z pieczarkami, pieczone warzywa czy ogórki kiszone. Blisko połowa przepisów to propozycje na słodkości – są ciasta: sernik, brownie buraczane, makowiec jaglany, ciasto marchewkowe, ale jest też wiele rodzajów placuszków z mąki pełnoziarnistej – jabłkowe, z rabarbarem, marchewkowe, a także propozycja na leśny budyń i owsiankę z gruszką. Jest też sporo zaskakujących przepisów, jak trufle z cieciorki czy babeczki z cukinii. Książka zachęca do wypróbowania każdego przepisu – gdyż są one przejrzyste, dość proste i pięknie zilustrowane. Na zbliżający się czas Świąt jest również kilka receptur do wypróbowania – pierogi z grzybami, świąteczne pierniczki czy piernik z fasoli. My zabieramy się do przygotowań i eksperymentów.

Bardzo fajna alternatywa dla książek kucharskich dla dzieci, gdzie często niestety królują jedynie standardowe przepisy typu pizza, spaghetti, tosty lub przepisy w których z jedzenia robi się ludziki czy zwierzątka. Tutaj mamy prawdziwe dania, a przepisy są na tyle urozmaicone i ciekawe , że również rodzice mogą się wiele nauczyć.

Książka zawiera przepisy wegetariańskie.

 

I na koniec coś fajnego dla rodziców, na ich dobry początek drogi wspólnego jedzenia i gotowania z dziećmi.

Nowe AlaAntkowe BLW

Nowe AlaAntkowe BLW

TYTUŁ: Nowe Alantkowe BLW

AUTORZY: Joanna Anger, Anna Piszczek

Wydawnictwo Mamania

Tego duetu autorek pewnie wielu z Was nie trzeba przedstawiać, dziewczyny działają z ogromną pasją – prowadzą bloga, wydały dwie książki, wychowują dzieci i pracują zawodowo. Są bardzo zapracowane  – tak jak większość mam w tych czasach, a jednak jedzenie ma dla nich ogromne znaczenie i to, co jedzą ich dzieci jest dla nich wartością kluczową. Wiele przepisów, które tu znajdziecie to przepisy nie tylko dla dzieci, które zaczynają jedzenie samodzielne, to przepisy rodzinne, które można spokojnie wykorzystać w Waszej wspólnej kuchni. Jest zdrowo, szybko i prosto a to bardzo pożądane cechy książek kulinarnych szczególnie dla młodych rodziców.

Dylematy mam i taty w kuchni

Dylematy mamy i taty w kuchni

TYTUŁ: Dylematy mamy i taty w kuchni. Poradnik zdrowego żywienia dzieci.

AUTORZY: Beata Bukowiecka, Marika Furmańczak, Anna Patrzałek, Dorota Sokół

Wydawnictwo Święty Paweł

Książka pełna informacji (często dość szczegółowo rozpisanych) na temat tego, jak najlepiej komponować posiłki dla najmłodszych. Rodzice dowiedzą się, jak według autorek najlepiej zachęcać maluchy do jedzenia  warzyw. Znajdziecie w niej dużo cennych wskazówek i garść przepisów oraz przykładowe menu dla najmłodszych. Bardzo obszerny rozdział „W obliczu trudności” pomoże rodzicom spróbować znaleźć rozwiązania pojawiających się problemów i wskaże najczęstsze błędy związane z dietą. Ciekawa propozycja wydawnicza dla osób rozpoczynających swoją macierzyńską drogę.

„Szkoła na Widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny”

 

 

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij