Podatek od cukru

Warto wiedzieć

„Gdyby tylko niewielki ułamek tego, co już wiadomo na temat skutków działania cukru, został ujawniony w odniesieniu do jakiegokolwiek innego materiału używanego jako dodatek do żywności, materiał ten zostałby natychmiast zakazany”

John Yudkin

Cukier- cichy zabójca. Takie hasło coraz częściej spotykamy na co dzień. Wszystko za sprawą tego, iż jest on wszechobecny i wszędobylski. W ostatnich latach opublikowano szereg badań naukowych, które jednoznacznie ukazują jego niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Udowodniono, między innymi to, że spożywany w nadmiernych ilościach może przyczynić się do rozwoju nadwagi i otyłości, szczególnie wśród dzieci i młodzieży, a także może stanowić istotny czynnik ryzyka rozwoju zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) czy cukrzycy.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy zredukować jego spożycie do poziomu pokrywającego 5% dziennego zapotrzebowania na energię, co odpowiada 25 g cukru dziennie dla osoby dorosłej. Dzieci nie powinny spożywać więcej niż 3 łyżeczki, kobiety 5 łyżeczek, a mężczyźni 9 łyżeczek cukru na dzień.

W Unii Europejskiej największymi konsumentami cukru są Wielka Brytania, Francja oraz Polska. W Wielkiej Brytanii spożycie tego składnika szacowane jest na 13% dziennego zapotrzebowania na energię, czyli przeciętny Brytyjczyk spożywa 65 g cukru dziennie! Za namową różnych ruchów społecznych rząd tego kraju postanowił przeciwdziałać nadmiernej konsumpcji cukru oraz narastającemu problemowi nadwagi i otyłości, szczególnie wśród dzieci. By uskutecznić tę walkę, 6 kwietnia bieżącego roku wprowadzili Oni podatek od cukru zawartego w słodkich napojach. W przypadku napojów zawierających od 5 do 8 gramów cukru w 100 mililitrach rząd nałożył podatek w wysokości 18 pensów za litr, natomiast 24 pensy za litr dla napojów zawierających ponad 8 gramów cukru w 100 mililitrach. Jedną z osób, która szczególnie przyczyniła się do wprowadzenia tej ustawy był słynny brytyjski szef kuchni Jamie Oliver, który od wielu lat stara się zrobić „Jedzeniową Rewolucję”. To właśnie dzięki jego staraniom tak zgromadzone środki pieniężne, zostaną przeznaczone na wprowadzenie śniadań w szkołach oraz programów sportowych. Jest to krok w dobrą stronę. Warto brać przykład z tego typu działań, zwłaszcza że w przypadku konsumpcji cukru Polacy nie ustępują kroku Brytyjczykom. Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) spożycie cukru w naszym kraju wynosi ok. 60 g dziennie (12 łyżeczek).

Należy jednak pamiętać o tym, że nie tylko napoje są źródłem cukru. Tak naprawdę znajdziemy go niemal w każdym produkcie- wyrobach cukierniczych, sosach, czy daniach gotowych. Kupujmy świadomie! Produkt, w którym cukier jest jednym z 3 pierwszych składników wymienionych na etykiecie nie powinien być przez nas często wybierany.

 

Autor: Patrycja Pietraszek, dietetyk

Bibliografia:

  • National Diet and Nutrition Survey. Results from Years 7-8 (combined) of the Rolling Programme (2014/15 to 2015/16). Public Health England, 2018.
  • Dmochowska H.: Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2015, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa 2015.
  • Guideline: Sugars intake for adults and children. World Health Organization, Geneva 2015.
  • Ching-Jung Y. i wsp.: Sugar-Sweetened Beverage Consumption Is Adversely Associated with Childhood Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. International Journal of Environmental Research and Public Health,
  • Keller A., Bucher Della Torre S.: Sugar-Sweetened Beverages and Obesity among Children and Adolescents: A Review of Systematic Literature Reviews. Childhood Obesity, 2015.
  • Imamura F. i wsp.: Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. The British Medical Journal, 2015.

 

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij