Neofobie żywieniowe

Warto wiedzieć

Twoje dziecko najchętniej na śniadanie, obiad, kolację jadłoby tylko suchy chleb? Unika spożywania innych produktów? Często reaguje płaczem/ histerią, gdy próbujesz podać coś innego? Jeżeli tak, być może cierpi na neofobię żywieniową.
Coraz częściej spotykamy się z tym określeniem. Co to takiego właściwie jest? Czy powinniśmy się tego obawiać? U kogo i dlaczego występuje?

Neofobia, to strach przed czymś nowym. W przypadku neofobii żywieniowej mówimy o strachu czy też lęku przed próbowaniem nowej żywności. Specjaliści zgodnie twierdzą, iż jest to zaburzenie, które może pojawić się (nie musi) u dzieci w momencie zastępowania mleka pokarmami stałymi. Zjawisko to występuje u 50-75% dzieci w wieku od 2 do 5 lat. Jest to etap w rozwoju dziecka bardzo burzliwy. Bardzo często w okresie tym dziecko posiada wąski zakres ulubionych posiłków, unika różnorodności. W tym czasie formułuje ono wyobrażenie o tym, jak powinna wygląda, smakować i pachnieć „dobra” jego zdaniem żywność, przy czym odrzuca wszystko co jest dalekie od tego obrazu.

Bardzo często neofobia pokarmowa dotyczy grupy warzyw i owoców, w związku z czym może powodować liczne niedobory. Z tego względu bardzo ważne jest by do 2. roku życia zapoznać dziecko z jak największą ilością produktów oraz urozmaicać jego codzienny jadłospis. Istotne jest również to, by pamiętać, że odmowa spożywania danego produktu w pewnym momencie może ustąpić. Badania sugerują, iż dziecko potrzebuje czasami około 8 prób zapoznania się z nowym produktem, zanim będzie w stanie go zaakceptować.

Skąd się bierze? To zależy… Mimo genetycznego podłoża neofobia jest również mocno zdeterminowana przez czynniki środowiskowe takie jak np. odżywianie kobiety w ciąży, karmienie piersią czy sztucznym mlekiem, zachowania żywieniowe rodziców, sposób żywienia dziecka w okresie niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa czy zbyt późne rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka.

Objawy neofobii żywieniowej bardzo często mylone są z wybrzydzaniem. Dziecko nie ma apetytu, grymasi, niechęć do spożywania pokarmów zazwyczaj manifestuje płaczem czy wypluwaniem kęsów. Zasadnicza różnica między neofobią pokarmową a wybrzydzaniem polega na tym, że dziecko grymaszące odmawia jedzenia produktu, który wcześniej lubiło (jadało), ale również nowych produktów ze względu na ich barwę czy strukturę, natomiast dziecko z neofobią odmawia spożywania nieznanych mu produktów (także tych znanych, lecz podanych w innej formie niż dotychczas), często reaguje histerią.

Co w takim razie zrobić, by przetrwać ten trudny czas?

Mamy kilka praktycznych wskazówek, które mogą być pomocne:

  • Zachęcaj dziecko do próbowania nowych produktów, potraw. Nie zrażaj się, być może twoje dziecko nie będzie chciało spróbować 1, 2, 3 ale za 10 na pewno się skusi 😊 Ważne jest przy tym to by nie zmuszać dziecka, nic na siłę!
  • Posiłki podawaj w minimalnych ilościach- tak, by już na starcie ilość nie przytłoczyła dziecka.
  • Otaczaj dziecko dobrym jedzeniem. Niech w zasięgu jego ręki będą pokrojone marchewki, cząstki jabłka czy gruszki. W miseczce niech leżą pestki słonecznika. Może się skusi?
  • Odpowiednio prezentuj nową żywność. Pamiętaj, dziecko je przede wszystkim oczami.
  • Nie podporządkowuj swoich posiłków pod gust dziecka.Ale niech Twoje wybory żywieniowe będą dla dziecka wzorem, pokazuj jak jesz to co mu oferujesz.
  • Pozwól dziecku samodzielnie poznać jedzenie- to nic, że się ubrudzi czy będzie jadło rękami i narobi bałagan 😊
  • Za spróbowanie nowej rzeczy nie nagradzaj słodyczami, tylko wspólną zabawą, pochwałą, zrobioną własnoręcznie odznaką.
  • Rodzicu- bądź cierpliwa/cierpliwy. Emocje odgrywają kluczową rolę. Wspieraj, motywuj, udostępniaj różnorodne jedzenie, a przy tym nie naciskaj i nie wywieraj presji- trudne, ale możliwe 😊

 

Okres neofobii to trudny czas, ale i z tym można sobie poradzić. Jeżeli jest naprawdę źle, nie wstydźmy się skorzystać z pomocy psychologa i dietetyka. Zrozumiałe jest to, że każdy rodzic chce by jego niejadek zjadł obiadek, ale nic na siłę. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej szczerze polecamy – bloga Zuzanny Anteckiej i jej webinar o neofobii.

 

 

 

Bibliografia:
Harris G., Mason S.: Are There Sensitive Periods for Food Acceptance in Infancy? Current Nutrition Reports, 2017.
Lafraire j i wsp.: Food rejections in children: Cognitive and social/environmental factors involved in food neophobia and picky/fussy eating behavior. Appetite 96, 2016.
Kozioł-Kozakowska, A., Piórecka, B.: Neofobia żywieniowa jej uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne. Standardy Medyczne/Pediatria, 2013.
American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition DSM-5, Washington, DC London, England, 2013.
Cooke L, Haworth C, Wardle J. Genetic and environmental infuences on children’s food neophobia. American Journal of Clinical Nutrition 2007.

 

Zdjęcie: <a href=”https://www.freepik.com/free-photo/very-scared-boy_912658.htm”>Designed by Asierromero</a>

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij