Jak naturalnie wzmacniać odporność?

Warto wiedzieć

Jesień to czas, w którym jesteśmy bardziej podatni na infekcje, częściej łapiemy przeziębienia i grypy.
Jak zatem naturalnie wzmocnić naszą odporność ? Co jeść, a może także suplementować, aby nie chorować ?

Obniżona odporność bardzo często jest skutkiem niewłaściwej, czy też niedoborowej diety. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczać naszemu organizmowi, takich związków jak witamina A, C, E, które należą do silnych antyoksydantów, witaminy D, a także składników mineralnych, głównie cynku i selenu, które pobudzają nasz układ odpornościowy.
Zatem jakie produkty wybierać?

Szczególnie ważne jest, by w tym czasie włączyć do diety m.in. warzywa cebulowe, do których należą m.in. cebula, czosnek czy por. Uważane są one za naturalne antybiotyki, ponieważ są źródłem wielu cennych składników, np. olejków eterycznych bogatych w allicynę i związki siarczkowe. Badania pokazują, iż czosnek, dzięki allicynie może znacznie redukować ryzyko przeziębień.    Doprawiajmy więc dania obficie czosnkiem, jedzmy sosy z dodatkiem czosnku, w szczególności wieczorami, tak by nie narażać osób, z którymi spędzamy dzień na brzydki zapach wydobywający się z naszych ust.
Kolejnymi produktami, które warto wprowadzić do jadłospisu są papryka oraz brokuły czy szpinak. Są one dobrym źródłem witaminy C. Szpinak stanowi doskonałe źródło flawonoidów, karotenoidów czy witaminy E. Produktem, dzięki któremu możemy uniknąć przeziębień jest także imbir. Możemy dodawać go do porannej owsianki lub doprawić nim jesienną zupę dyniową.
Dodatkowo, ważne jest również dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy D. Odgrywa ona ważną rolę we wzmacnianiu naturalnych sił obronnych organizm. Badania dowodzą, że ponad połowa Europejczyków cierpi na jej niedobór. Niestety, żyjemy w kraju, w którym efektywna synteza skórna witaminy D ma miejsce tylko od końca kwietnia do pierwszego tygodnia września. Ten czas jest zbyt krótki, by poziom witaminy D w naszym organizmie przez cały rok był na odpowiednim poziomie. Z tego względu, w tym przypadku zalecana jest suplementacja tej witaminy, nie tylko wśród dzieci, ale także osób dorosłych na poziomie 800-2000 IU w okresie od września do kwietnia.

Nie zapominajmy również o kiszonkach, kiszonej kapuście i ogórkach, czyli naturalnych prebiotykach, które wzmacniają mikroflorę jelitową. Niech często goszczą na naszych talerzach, tym bardziej, że są takie pyszne! Kapustę ukisić możecie łatwo samodzielnie- dołączamy przepis!
Oczywiście właściwości wzmacniające naszą odporność posiadają nie tylko warzywa i owoce, ale także inne grupy produktów, jak np. produkty zbożowe, głównie kasze, szczególnie te gruboziarniste, nieoczyszczone, np. kasza gryczana czy jęczmienna pęczak. Stanowią on bardzo dobre źródło witaminy z grupy B, a także cynku. Skuteczne w walce z infekcjami jest również stosowanie przypraw, m.in kurkumy. Posiada ona właściwości wzmacniające układ odpornościowy dzięki zawartości kurkuminy.
Dodatkowo, oprócz stosowania odpowiedniej diety bardzo ważne są takie aspekty jak: regularna aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu, utrzymanie prawidłowej masy ciała czy unikanie/ograniczenie stresu (oczywiście w miarę możliwości ☺).

Kiszona kapusta

Ogólna zasada przygotowywania kiszonej kapusty: około 2% soli w całej masie kapuścianej

Dokładny przepis:

  • 2, 3 kg białej kapusty – dobrej jakości, nie gnijącej bądź uszkodzonej
  • 51 g soli kamiennej

Ewentualne dodatki:

  • starta marchewka
  • kminek
  • posiekana biała cebula

Kapustę siekamy na w cienkie wiórki, staramy się, by były możliwie jak najcieńsze. Pociętą kapustę łączymy z solą, mieszając dokładnie, ściskając i boksując kapustę, aby wypuściła jak najwięcej swojego soku. Dodajemy ewentualne dodatki smakowe.

Zmaltretowaną kapustę przekładamy do wyparzonego słoja, zalewamy sokiem, dociskamy talerzykiem. Pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej przez ok. 5 – 7 dni. Po tym czasie kapusta powinna nabrać charakterystycznych walorów: zapachu i smaku kiszonki. Dobrze jest ją wówczas odgazować – najłatwiej poprzez przebicie w kilku miejscach nożem, aby uwolnić bąbelki fermentacyjnych gazów, uwięzione na samym dole.

W drugim tygodniu fermentacji dobrze jest przenieść kapustę do pomieszczenia o temp. ok. 10 stopni. Po 10 – 14 dniach otrzymamy gotową kiszonkę, w białym kolorze, o świeżym charakterystycznym zapachu i bez obcych posmaków.

Bibliografia:
Carr A. C., Maggini S.: Vitamin C and Immune Function. Nutrients 2017.
Hewlings S J., Kalman D S.: Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017.
Somerville S., Braakhuis, A., Hopkins W.: Effect of Flavonoids on Upper Respiratory Tract Infections and Immune Function: A Systematic Review and Meta-Analysis., Advances in Nutrition 2016.
Cashman K. D. i wsp.: Vitamin D deficiency in Europe: pandemic? The American Journal of Clinical Nutrition 2016.
Allan G. M., Arroll B.: Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence. CMAJ 2014.
Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M.: Garlic for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014.
Płudowski P.: Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów – wytyczne dla Europy Środkowej 2013 r. STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA 2013.
Gibson A., Edgar D., Neville E., Gilchrist S., McKinley M C., Patterson C Ch., Young I Woodside J.: Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2012.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij