MAMA ALERGIKA GOTUJE Z DZIEĆMI – recenzja

Warto wiedzieć

zdrowo*sezonowo*różnorodnie - dania na jesień i zimę

Dieta małych jak i większych alergików może początkowo wydawać się trudna. Jednak po zaprzyjaźnieniu się z bohaterami książki – MAG (Mama Alergika Gotuje), Konradem, Milą, Bianką, Tymkiem, Zosią i Maxem okazuje się być prawdziwą kulinarną przygodą.

Bohaterowie zabierają nas w swój MAGiczny świat pełen pysznych i różnorodnych przepisów opatrzonych pięknymi zdjęciami.

Każdy przepis zawiera oprócz wymienionych MAGiczych składników i sposobu ich przygotowania (krok po kroku) rysunkową listę potrzebnego sprzętu, informacje jakie szczególne MAGiczne związki ukryły się w daniu oraz radęi ciekawostkę!

A Wy ‘Czy wiecie, że…słodkie ziemniaki do Europy przywiózł sam Krzysztof Kolumb, ten sam, który odkrył Amerykę?’ 🙂

Ponadto każdy przepis zawiera czterogwiazdkową (dosłownie – dołączone są naklejki w kształcie gwiazdek) skalę do ocenienia smakowitości dania.

Najmłodsi znajdą również żywieniowe gry, wierszyki i zagadki, a dorośli porady od dietetyka i cenne narzędzia takie jak: przewodnik po mąkach bezglutenowych wraz z ich zastosowaniem i wartością odżywczą, kalendarz sezonowości – sezon jesień, zima oraz wiele innych cennych informacji.

Książkę polecamy każdemu, kto chce urozmaicić rodzinne menu o nowe, ciekawe dania. Ukryte w niej przepisy otworzą przed każdym świat pełen nowych produktów (często mniej znanych i używanych) jak również możliwości ich wykorzystania. A słowa: karob, batat, chia, tapioka niczym magiczne zaklęcia będą czarować nowe wcześniej nieznane dania.

Polecamy!

Autorka książki prowadzi bardzo cenionego bloga kulinarnego – mamaalergikagotuje.pl – mieliśmy też okazję z Panią Katarzyną poprowadzić warsztaty kulinarne na tegorocznym Warszawskim Festiwalu Kulinarnym w Warszawie. Wszyscy uczestnicy byli zachwyceni.

Autor recenzowanej książki: Katarzyna Jankowska

Wydawnictwo: MAG Katarzyna Jankowska

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij