Domowe lody – jak Wam upływają wakacje?

Warto wiedzieć

Sami robiliśmy lody na warsztatach kulinarnych dla dzieci z Charytatywni Freta. Zrób i Ty.

 

Lato jak żadna pora roku kojarzy nam się z lodami. Wakacje, upalne dni, odpoczynek to bardzo pasuje do lodów 🙂

Podstawowym składnikiem do produkcji lodów powinno być mleko lub owoce. Jednak większość sklepowych przysmaków to niestety źródło głównie cukru (pod różnymi postaciami). Jeśli porcję kupnych lodów połączymy  dodatkowo z bitą śmietaną, polewą czekoladową z tubki i kolorowymi posypkami deser przeobraża się w bombę kaloryczną. Ale tak być nie musi! Lody mogą być też dobre! Wybierajmy te na bazie jogurtu i świeżych owoców. Czytajmy skład kupowanych lodów i wybierajmy te z naturalnymi składnikami. Jest jeszcze lepszy sposób! Zróbmy je sami. Robiąc domowe lody, możemy kontrolować ich skład i ograniczyć ilość dodanego cukru, a podawać je z dużą ilością świeżych owoców. Czy to trudne? Sprawdziliśmy to z dziećmi z Charytatywni Freta. Wyszło szybko i pysznie 🙂

LODY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:

500 g zamrożonych bananów (dojrzałych)

2 czubate łyżki masła orzechowego (100% orzechów)

1 łyżka miodu naturalnego

Przygotowanie:

Wkładamy zamrożone banany do blendera lub malaksera. Dodajemy masło orzechowe. Następnie miód i podsuwamy banany ze ścianek na środek. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.

SORBET BANANO – LEŚNY

Składniki:

250 g zamrożonych bananów

500 g zmrożonych owoców leśnych

kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Wkładamy zamrożone owoce do naczynia miksującego i rozdrabniamy. Następnie dorzucamy listki świeżej mięty i miksujemy na gładką masę.

SAŁATKA OWOCOWA

Składniki:

1/2 ananasa

1/2 melona

3 sztuki kiwi

300 g winogron bez pestek

500 g truskawek

1 jabłko

3 sztuki moreli

Przygotowanie:

Wszystkie owoce myjemy i osuszamy. Obieramy ananasa i kroimy go wzdłuż na cztery części. Wycinamy rdzeń i ponownie jeszcze raz tniemy wzdłuż na pół by otrzymać osiem części – kroimy je w kawałki grubości 0,5-1 cm. Melona dzielimy na pół. Następnie kroimy w plastry, dzięki temu łatwiej usunąć skórkę. Obranego melona kroimy w dużą kostkę. Obieramy kiwi i kroimy w plasterki. Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki, kroimy na połówki lub ćwiartki. Winogrona kroimy na połówki. Jabłka kroimy w kostkę.

Pokrojone owoce możemy podawać oddzielnie, tak aby każdy wybrał owoce, na które ma ochotę.

Porcję lodów podajemy z porcją sałatki owocowej i orzeszkami. 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij