Dieta małego alergika nie musi być nudna

Warto wiedzieć

W ostatnich latach obserwować można wzrost liczby zachorowań na alergię i astmę. Alergia pokarmowa dziecka to wyzwanie, ale może też spowodować, że cała rodzina zacznie zwracać większą uwagę na jakość swojej diety i odkryje wiele nowych, przepisów kulinarnych

W przeprowadzonych w latach 2006-2008 badaniach ECAP (Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce) stwierdzono, że alergia pokarmowa występuje u około 13% dzieci w wieku 6-7 lat i 11% dzieci w wieku 13-14 lat.

Diagnoza alergii pokarmowej jest równoznaczna z obowiązkiem wdrożenia diety eliminacyjnej, która obok stosowania środków farmakologicznych jest uznawana za najbardziej skuteczną formę terapii (Cianferoni, Spergel, 2009) . Konieczność wyłączenia jednego lub kilku produktów z jadłospisu dziecka może wydawać się utrudnieniem (zarówno dla dziecka, jak i opiekunów) i ograniczeniem, jednak lepiej potraktować je jako wyzwanie i bodziec do odkrywania nowych kulinarnych rozwiązań.

Wbrew pozorom alergia dziecka może sprawić, że cała rodzina zacznie zwracać większą uwagę na jakość swojej diety i odkryje wiele przepisów kulinarnych.

W przypadku alergii problematyczne może wydawać się:

znalezienie zamienników smakowych i technologicznych eliminowanych produktów. Należy starać się unikać produktów wysokoprzetworzonych, z długą listą dodatków w składzie, oferowanych jako alternatywne przez producentów żywności.

Skuteczna edukacja dziecka (wytłumaczenie których produktów i potraw nie może spożywać)

  • wyższy koszt produktów gwarantujących bezpieczeństwo (nie zawierających alergenów występujących naturalnie, ale także jako dodatek lub zanieczyszczenie)
  • uniknięcie poczucia wykluczenia ze środowiska rówieśników lub innych grup społecznych
  • zapewnienie bezpieczeństwa dziecka w sytuacjach poza kontrolą rodziców, w których istnieje możliwość kontaktu z żywnością alergizującą (np. podczas wspólnego jedzenia posiłków na stołówce szkolnej, urodzin rówieśników, wycieczek szkolnych, promocji żywności w sklepach wielkopowierzchniowych itp.)

Aby uniknąć poczucia wykluczenia warto:

wytłumaczyć dziecku, że alergia nie czyni go „gorszym“ – warto skorzystać z porad pedagoga szkolnego lub psychologa

przynosić własne potrawy na uroczystości w gronie rówieśników, aby nie dopuścić do sytuacji w której dziecko nie ma co zjeść lub czuje się wykluczone

zadbać o podobny wygląd potraw serwowanych dzieciom, zwłaszcza w ramach żywienia zbiorowego (np. naleśniki bez mleka lub bez glutenu powinny wizualnie przypominać potrawę podawaną innym dzieciom)

Do najczęstszych alergenów pokarmowych zaliczyć można jaja kurze, mleko krowie, orzechy (zwłaszcza ziemne), ryby i skorupiaki (Dadas-Stasiak i wsp., 2010), a także soję i pszenicę (FAO, 1995). Zwłaszcza jaja i mleko są produktami często spożywanymi w naszej kulturze zarówno jako podstawowe składniki potraw jak i dodatki technologiczne, stanowiące o strukturze i konsystencji. Nie są jednak niezastąpione 😉

JAJA (wypieki, pulpety i inne potrawy wymagające „spoiwa“):

zamienniki

 

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

Produkty nabiałowe odgrywają szczególną rolę w diecie dziecka – wg. Instytutu Żywności i Żywienia dzieci i młodzież powinny spożywać przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, sery. Wiąże się to głównie z prewencją szeroko diagnozowanych niedoborów wapnia, które mogą być szczególnie niekorzystne dla rozwijającego się organizmu. Dzieciom z alergią na mleko zaleca się włączanie do diety nienabiałowych źródeł wapnia, do których należą m.in. mak, migdały, figi i morele suszone,orzechy laskowe, nasiona słonecznika, zielone liście (np. jarmuż, szpinak, rukola, sałata, roszponka).

ZAMIENNIKI TECHNOLOGICZNE

„mleka“ roślinne (m.in. migdałowe, sojowe, owsiane, ryżowe)

woda

sok świeżo tłoczony

ZAMIENNIKI POTRAW (zwłaszcza popularnych wśród dzieci!)

naleśniki z kaszy lub płatków owsianych i wody

budyń jaglany na mleku roślinnym

jogurt owsiany (namoczone przez kilka godzin płatki owsiane zmiksować i pozostawić na ok. 24-48h w ciepłym miejscu w celu fermentacji)

Bibliografia:

Dadas-Stasiak, Kalicki, Jung, 2010: Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii w świetle aktualnej epidemiologii. Pediatr Med Rodz 2010, 6 (2), p. 92-99

Kaczmarski M. (red.): Alergia i nietolerancja pokarmowa. Stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów. Sympozjum. Oficyna Wydawnicza Unimed, 1997: 45-47.

Cianferoni A., Spergel J. M.: Food allergy: review, classification and diagnosis. Allergology Int., 2009; 58: 457-466

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij