9 sposobów na niemarnowanie żywności

Warto wiedzieć

To ważny temat. Pamiętajmy, aby dzieci od najmłodszych lat uczyć szacunku do jedzenia. A dla wszystkich piękna ściąga od Zosi Różyckiej i Fundacji Szkoła na Widelcu "jak nie marnować".

1.    Szacujmy ile jedzenia potrzebujemy, porcja dla osoby dorosłej na jedno posiedzenie to około 300 – 500 g jedzenia.

Porcja wielkości Twoich dwóch pięści powinna zagwarantować sytość.

2.    Planujmy jadłospis i zakupy – do sklepu zawsze chodźmy z listą zakupów.

Unikajmy też planowania lub robienia zakupów gdy jesteśmy głodni.

3.    Czytajmy etykiety produktów, przechowujmy je zgodnie z wytycznymi i pilnujmy terminu przydatności do spożycia.

Nie kupujmy też jednorazowo większej ilości produktów przecenionych bez sprawdzenia czy obniżka ceny nie wynika z bliskiego terminu przydatności do spożycia

4.    Produkty po otwarciu przechowujmy w oddzielnych, zamykanych pojemnikach.

Ograniczony dostęp do powietrza, światła oraz innych produktów zmniejszy ryzyko zanieczyszczenia produktu.

5.    Regularnie porządkujmy kuchenne szafki i lodówkę.

Oprócz korzyści wizualnych, pozwoli to na remanent produktów spożywczych i efektywniejszą gospodarkę domowym budżetem.

6.    Wykorzystujmy produkty do końca – szukajmy inspiracji w internecie i prasie lub po prostu eksperymentujmy

Dania jednogarnkowe, zapiekanki lub koktajle mogą pomóc wieu “resztkom” uniknąć zmarnowania.

7.    Pamiętajmy o zasadzie FIFO- first in first out- pierwsze weszło, pierwsze wyszło.

Aby łatwiej ją realizować pamiętajmy, aby rozkładając nowo zakupione produkty spożywcze w kuchennych szafkach czy lodówce nie zastawiać nimi tych, które już się tam znajdują.

8.    Powróćmy do prostych, domowych sposobów konserwacji żywności- mrożenia, suszenia czy wekowania

W ten sposób nie tylko wydłużamy okres przydatności do spożycia produktu, ale także urozmaicamy nasz jadłospis w miesiącach jesienno-zimowych.

9.    Dzielmy się! Z potrzebującymi, znajomymi z pracy, rodziną czy sąsiadami.

Nie tylko uchronisz żywność przed zmarnowaniem, ale dodatkowo zmniejszysz ryzyko zbyt obfitego posiłku, a wspólnie spożywane jedzenie zawsze smakuje lepiej!

Dużo o tym, jak nie marnować żywności dowiecie się na stronie Federacji Polskich Banków Żywności. Możecie też wesprzeć smsowo Świąteczną Zbiórkę Żywności organizowaną przez tą organizację.

niemarnowanie_pogl-kopiowanie

Rys. Zofia Różycka

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij