Domowe żelki jabłkowe





Składniki:

2 jabłka

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i dokładnie blendujemy na gładki mus. Mus przelewamy do garnuszka i wykorzystując naszą czujność często mieszając gotujemy go na małym ogniu przez około 15 minut, żeby odparowała woda. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mus wylewamy na papier i za pomocą płaskiej szpatułki lub noża dokładnie rozprowadzamy masę na grubość około 2-3 mm. Zróbcie to dokładnie i precyzyjnie
Następnie wkładamy blaszkę do pieca i po około 40 minutach (zajrzyjcie do pieca czasem, żeby zobaczyć jak zmienia się konsystencja) wyciągamy naszą dużą żelkę z piekarnika (powinna ładnie odchodzić od papieru i być wysuszona, ale elastyczna).
Gotową żelkę kroimy w grube pasy i zwijamy w ślimaki

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij