Wytrawne gofry z cukinią





 

4 porcje (8-10 gofrów)

 

Składniki

1 szklanka mąki gryczanej

1/4 szklanki mąki pszennej typ 450

1/2 cukinii

1 jajo „0”

1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego

1/2 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

15 g twardego sera dojrzewającego np. Parmezanu

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

 

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na bok na kilka minut. Do dużej miski wsypujemy oba rodzaje mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i jajko a następnie za pomocą trzepaczki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, starty na tarce ser, sól. Mieszamy masę do połączenia się składników. Nagrzewamy gofrownicę. Gdy będzie już gorąca smarujemy ją odrobiną oliwy i wylewamy na nią porcję ciasta, pamiętając by nie było go za dużo, bo „wypłynie” gdy zamkniemy urządzenie. Smażymy gofry około 4-6 minut ( w zależności od mocy urządzenia) aż będą rumiane i chrupiące.

Podajemy na ciepło z jajkiem sadzonym i pomidorkami koktajlowymi, serkiem kozim, ulubionymi  warzywami lub hummusem.

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij