Wege Spaghetti





 

 

Składniki:

(4 porcje)

 

  • 200g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii lub tymianku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 300ml pasty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów
  • Sól, pieprz, cynamon do smaku,
  • 30g twardego sera
  • garść jarmużu

 

Sposób przygotowanie: 

 

Kroimy w drobną kostkę marchew, seler, szalotkę i czosnek. Trzemy parmezan, rwiemy jarmuż oddzielając listki od łodyg i gotujemy wodę na makaron oraz wodę do blanszowania jarmużu.  Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i topimy  masło, gdy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, podsmażamy marchew i seler. W tym czasie wrzucamy makaron do gotowania i pilnujemy czasu, żeby się nie rozgotował, a jarmuż zanurzamy we wrzątku na 2 minuty, wyławiamy sitkiem i płuczemy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Po około 5-10 minutach  na patelnię dodajemy szalotkę i smażymy wszystko aż szalotka złapie złocisty kolor, a dookoła będzie roztaczał się wspaniały aromat. Wówczas dodajemy czosnek i poświęcamy naszym składnikom kilka finalnych minut podsmażania. Gdy czosnek delikatnie się zarumieni, dodajemy pomidory i gotujemy wszystko tak długo, aż woda z pomidorów odparuje i sos uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Jest to właściwy moment, aby doprawić sos pieprzem i solą wg uznania. Jeżeli nie mamy przeciwskazań dietetycznych, dodajemy  garść sera, co powoduje, że nasz sos stanie się kremowy i jeszcze bardziej aromatyczny. Zwieńczeniem są świeże zioła-w naszym przypadku odrobina tymianku lub bazylia  – blanszowany jarmuż! Do tak przygotowanego sosu wrzucamy nasz świeżo ugotowany makaron al dente. Wszystko energicznie mieszamy i gorące porcje wykładamy na talerz. Kilka listków bazylii i odrobina parmezanu.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij