Wege spaghetti i sałatka ze szpinakiem





Składniki:

 

 

1 szklanka suchej czerwonej soczewicy

2 puszki pomidorów

15 suszonych pomidorów

12 suszonych grzybów leśnych (najlepiej borowików) namoczonych

2 białe cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki kaparów

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka tymianku

1 łyżeczka suszonego oregano

2 garści liści bazylii

1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu

4 łyżki oliwy

sól, pieprz i cukier brązowy do smaku

300 g suchego razowego makaronu spaghetti

1 szklanka startego sera dojrzewającego

 

 

Sposób podania:

 

 

Soczewicę zalewamy letnią wodą w proporcji 1:3 i odstawiamy na 12 godzin do namoczenia. Suszone pomidory, odsączone leśne grzyby, cebulę, czosnek i kapary siekamy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, doprawiając szczyptą soli, mieszając, przez ok. 5-8 minut, aż zacznie się rumienić. Dodajemy wówczas czosnek, grzyby, suszone pomidory i zioła. Po 2 minutach dorzucamy pomidory, odsączonąnamoczoną soczewicę i wlewamy szklankę gorącej wody lub bulionu warzywnego. Doprawiamy kolejną szczyptą soli, mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości soczewicy, na średnim ogniu. W razie konieczności podlewamy jeszcze wodą lub warzywnym bulionem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą brązowego cukru. W międzyczasie gotujemy al dente makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy iłączymy z gotowym sosem. Tuż przed podaniem dodajemy poszarpane listki bazylii. Porcjęposypujemy tartym dojrzewającym serem i ewentualnie kilkoma kroplami oliwy.

 

 

 Sałatka ze szpinakiem i pomidorkami

 

– 10 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory malinowe

– 2 garści szpinaku (świeżych liści)

– 3 łyżki ulubionej oliwy

– 50g cieciorki z puszki

– sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Szpinak myjemy i oszuszamy, pomidorki kroimy na pół, łączymy je ze szpinakiem, cieciorką, oliwą solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotowe!

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij