Wege kapuśniak





Wege kapuśniak (10 porcji)

 

Składniki:

  • 2 l warzywnego wywaru
  • 410 g kiszonej kapusty
  • 340 ziemniaków (ok. 430 g nieobranych)
  • 75 g koncentratu pomidorowego lub 40 g suszonych pomidorów
  • 110 g pieczarek
  • 180 g marchewki
  • 150 g korzenia selera
  • 130 g cebuli (ok. 1 szt.)
  • 2 łyżki majeranku suszonego (ok. 8g)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Warzywa korzeniowe do zupy myjemy i obieramy. Marchew i selera trzemy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę. Podobnie cebulę. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Roztapiamy na patelni masło, smażymy na nim 5 minut cebulę, po czym dodajemy pieczarki i odrobinę soli. Mieszamy od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło. Gdy cała woda z grzybów odparuje, dodajemy koncentrat pomidorowy (lub suszone pomidory pokrojone w cienkie plastry), po 2 minutach do garnka dorzucamy przygotowane uprzednio warzywa, zalewamy wywarem, dodajemy majeranek i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodajemy kiszoną kapustę (w razie konieczności siekamy ją na krótsze kawałki), gotujemy dalej pod przykryciem około godziny. Doprawiamy na koniec pieprzem i solą – uwaga z ilością, która jest sugerowana – zarówno kiszonka, jak i pomidory są w swej naturze słone.

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij