Szpinakowe babeczki z jajkiem idealne na śniadanie





 

4 porcje (12 małych lub 8 dużych babeczek)

 

Składniki

100 g szpinaku (może być mrożony)

1/4 niedużej cukinii

1/3 czerwonej papryki

2 jajka „0”

1/2 ząbka czosnku

30g sera feta

1/4 pęczka szczypiorku

Sól i pieprz do smaku

Odrobina oliwy do wysmarowania foremki

 

 

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (termoobieg).  Szpinak podsmażamy na odrobinie oliwy wraz z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładamy do miski. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do szpinaku. Do warzyw dodajemy jaja oraz pokrojony w drobną kostkę ser, mieszamy widelcem do połączenia się składników. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanych oliwą foremek ( jeśli używacie sylikonowych foremek nie jest to konieczne) i pieczemy przez 15 minut. Podajemy posypane szczypiorkiem oraz pestkami dyni lub słonecznika.

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij