Pierniczki

Array ( [ID] => 3601 [id] => 3601 [title] => pierniczki [filename] => pierniczki.pdf [url] => http://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/pierniczki.pdf [alt] => [author] => 7 [description] => [caption] => [name] => pierniczki-2 [date] => 2019-11-19 13:45:26 [modified] => 2019-11-19 13:45:26 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => http://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




Na 15 dużych pierniczków

 

Składniki

225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
25 g mąki pszennej białej
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. ¼ szklanki lekko ciepłego mleka
1 łyżka masła, roztopionego
50 g miodu
1 duże jajko

 

Sposób przygotowania

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego lub na stolnicę, wlewamy miód. Rozpoczynamy wyrabianie. Po kilku minutach, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawy, następnie masło i jajo. Wyrabiamy dalej. W czasie wyrabiania stopniowo dodajemy mleko. Wyrabiamy około 10 minut.

Posypujemy mąką blat i przygotowujemy foremki. Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrawamy ciastka. Smarujemy rozmąconym jajkiem ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku 10-15 min. w 180 °C. Pierniczki po wystudzeniu przerzucamy do szczelnie zamykanego pojemnika, do którego możemy włożyć też jabłko, aby ciastka zmiękły.

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij