Na 15 dużych pierniczków
Składniki
225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
25 g mąki pszennej białej
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. ¼ szklanki lekko ciepłego mleka
1 łyżka masła, roztopionego
50 g miodu
1 duże jajko
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego lub na stolnicę, wlewamy miód. Rozpoczynamy wyrabianie. Po kilku minutach, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawy, następnie masło i jajo. Wyrabiamy dalej. W czasie wyrabiania stopniowo dodajemy mleko. Wyrabiamy około 10 minut.
Posypujemy mąką blat i przygotowujemy foremki. Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrawamy ciastka. Smarujemy rozmąconym jajkiem ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku 10-15 min. w 180 °C. Pierniczki po wystudzeniu przerzucamy do szczelnie zamykanego pojemnika, do którego możemy włożyć też jabłko, aby ciastka zmiękły.