Pieczona owsianka z rabarbarem, truskawkami i jogurtem greckim





Składniki:

 

(5-7 porcji)

 

  • 180 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 100 g orzechów włoskich, uprażonych
  • 280-320 g mleka 2% tł.
  • 2 jaja „0”
  • 60 g masła kokosowego lub klarowanego
  • 50 g miodu z polskiej pasieki (2 łyżki)
  • 1 laska wanilii
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 15 średniej wielkości truskawek
  • 300 g jogurtu greckiego

 

 

Sposób przygotowania:

 

Orzechy włoskie siekamy i łączymy z płatkami owsianymi, cynamonem i solą. Masło delikatnie podgrzewamy, aby stało się płynne, ściągamy z ognia i studzimy, po czym dolewamy mleko, jaja, miód i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.  Łączymy ze sobą suche i mokre składniki. Rabarbar kroimy na kawałki wielkości kęsa, truskawki przekrajamy na pół. Dodajemy owoce do owsiano – mlecznej mikstury, wylewamy wszystko do keksówki, wyrównujemy i pieczemy w 180 o C przez 25-30 minut. Porcję ciepłej owsianki podajemy z jogurtem greckim i świeżymi owocami.

 

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij