5 porcji
Składniki
300 ml maślanki
150 ml śmietanki 30%
1/2 laski wanilii
5 łyżek inuliny
15 g żelatyny w arkuszach
Opakowanie malin Hortex
Sposób przygotowania
Żelatynę namaczamy przez 5-7 minut, wkładając do miseczki napełnionej lodowatą wodą osobno każdy arkusz.
Do garnuszka wlewamy połowę śmietany kremówki, dodajemy do niej inulinę oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Podgrzewamy aż będzie gorąca, ale nie zacznie jeszcze wrzeć. Zdejmujemy śmietankę z ognia, namoczoną żelatynę odciskamy z wody, dodajemy do gorącej śmietanki i za pomocą trzepaczki mieszany do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Do dużej miski wlewamy maślankę, cienką strużką dolewamy do niej śmietankę z wanilią, inuliną i żelatyną. Drugą połowę śmietanki ubijamy na sztywną pianę i małymi partiami dodajemy do pozostałych składników.
Przelewamy do 5 szklanek. Wstawiamy do lodówki na 2-4 godziny. Przed podaniem deseru przygotowujemy maliny. Opakowanie malin mrożonych wrzucamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpadnięcia się malin i do każdej szklanki dodajemy na wierzch 3-4 łyżki owoców.