Panna cotta maślankowa z gorącymi malinami

Array ( [ID] => 3629 [id] => 3629 [title] => panna cotta [filename] => panna-cotta.pdf [url] => http://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/panna-cotta.pdf [alt] => [author] => 5 [description] => [caption] => [name] => panna-cotta-2 [date] => 2019-11-29 16:48:55 [modified] => 2019-11-29 16:48:55 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => http://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




5 porcji

 

Składniki

300 ml maślanki

150 ml śmietanki 30%

1/2 laski wanilii

5 łyżek inuliny

15 g żelatyny w arkuszach

Opakowanie malin Hortex

 

Sposób przygotowania

Żelatynę namaczamy przez 5-7 minut, wkładając do miseczki napełnionej lodowatą wodą osobno każdy arkusz.

Do garnuszka wlewamy połowę śmietany kremówki, dodajemy do niej inulinę oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Podgrzewamy aż będzie gorąca, ale nie zacznie jeszcze wrzeć. Zdejmujemy śmietankę z ognia, namoczoną żelatynę odciskamy z wody, dodajemy do gorącej śmietanki i za pomocą trzepaczki mieszany do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Do dużej miski wlewamy maślankę, cienką strużką dolewamy do niej śmietankę z wanilią, inuliną i żelatyną. Drugą połowę śmietanki ubijamy na sztywną pianę i małymi partiami dodajemy do pozostałych składników.

Przelewamy do 5 szklanek. Wstawiamy do lodówki na 2-4 godziny. Przed podaniem deseru przygotowujemy maliny. Opakowanie malin mrożonych wrzucamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpadnięcia się malin i do każdej szklanki dodajemy na wierzch 3-4 łyżki owoców.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij