Orkiszowe gofry z konfiturą rabarbarową





(około 8 gofrów)

Składniki: 

Ciasto na gofry:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka (może być roślinne)
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 -2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • szczypta soli

Konfitura rabarbarowa:

  • 8 łodyg rabarbaru
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 goździk
  • 1 cytryna

Dodatki:

  • 40 g orzechów nerkowca 
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 1 Jabłko
  • 200g borówek
  • Świeża mięta
  • Kakao
Sposób przygotowania

Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy w drobne plasterki.  Wrzucamy je do garnka i gotujemy na małym ogniu razem z goździkiem często mieszając – można dodać wody w razie potrzeby. Kiedy  rabarbar zmięknie dodajemy miód i odrobinę soku z wyciśniętej cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Gofrownicę musimy rozgrzać. W dużej misce mieszamy jaja, mleko, olej, cukier,  cynamon i sodę za pomocą trzepaczki. Mąkę, proszek do pieczenia i sól łączymy ze sobą, a następnie przesiewając przez sito dodajemy do mokrych składników -jednocześnie mieszając, aż do otrzymania jednolitej masy. Na upieczonego gofra kładziemy łyżkę konfitury, posypujemy delikatnie kakao i układamy ulubione owoce oraz posypki. 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij