Omlety z sezonowymi dodatkami





Składniki

 

(3 porcje)

  • 6 jaj
  • 45 g jogurtu greckiego lub śmietany 12% (2 łyżki)
  • 20 g masła
  • 40 g szpinaku
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 1 pęczek koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • sałata, ogórki, rzodkiewki i żytnie pieczywo, masło lub olej lniany do podania
Sposób przygotowania

 

Jajka ubijamy trzepaczką z jogurtem greckim. Masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Szparagi oczyszczamy nożykiem z „łusek“ lub obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na cienkie plasterki – główki pozostawiamy w całości. Blanszujemy oddzielnie plasterki i szczyty szparagów przez 30 sekund we wrzącej, osolonej wodzie, po czym hartujemy w zimnej wodzie z lodem.

Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu i na rozpuszczonym maśle smażymy szpinak ze szczyptą soli, aż lekko zwiotczeje, wówczas wlewamy jajka równomiernie rozprowadzamy, a gdy zaczną się ścinać, dorzucamy szparagi i smażymy na wolnym ogniu, ewentualnie pod przykryciem aż do momentu delikatnego ścięcia się całości.

Gotowy omlet posypujemy posiekanym koperkiem i dzielimy na 3 porcje. Podajemy z dodatkiem świeżych warzyw (np. sałatą, rzodkiewkami, ogórkiem) i żytnim pieczywem polanym lnianym olejem.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij