Fishburgery z colesławem i sosem tzatziki

Array ( [ID] => 3230 [id] => 3230 [title] => Fishburgery [filename] => Fishburgery.pdf [url] => http://www.szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/Fishburgery.pdf [alt] => [author] => 8 [description] => [caption] => [name] => fishburgery [date] => 2019-06-25 08:52:03 [modified] => 2019-06-25 08:52:03 [mime_type] => application/pdf [type] => application [icon] => http://www.szkolanawidelcu.pl/wp-includes/images/media/document.png )




(5 porcji)

 

FISHBURGERY

 

200 g zamrożonej miruny/mintaja/dorsza z certyfikatem MSC*

1 jajo

200 g ziemniaków

30 g pora

50 g selera korzeniowego

10 g koperku

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

1/2 łyżki oleju

1⁄2 płaskiej łyżeczki soli + sól do gotowania ziemniaków

świeżo mielony pieprz

ok. 50 g bułki tartej do panierowania

3 łyżki mąki pszennej

Rybę rozmrażamy w lodówce przez około 8-12 godzin. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, podobnie postępujemy z selerem, aby szybciej się ugotowały. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy i ugniatamy tłuczkiem. Pora przekrawamy na pół, dokładnie płuczemy poszczególne warstwy z resztek ziemi, kroimy w cienkie półplasterki. Doprowadzamy do wrzenia litr wody, parzymy w nim pora od momentu ponownego zagotowania przez 1 1⁄2 minuty. Odcedzamy na sitku i odciskamy nadmiar płynu. Następnie rozmrożoną rybę odsączamy z nadmiaru wody i mielimy maszynką do mielenia razem ze zblanszowanym porem. Mieszamy ostudzoną masę ziemniaczano-selerową z ostudzoną masą rybną, jajkiem i posiekanym koperkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy równe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem. Kotlety pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

 

KOLOROWY COLESŁAW

 

surówka:

200 g czerwonej kapusty

200 g marchwi

1/2 pora

1 jabłko

1/2 pęczka koperku

Umytą kapustę szatkujemy. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Pora oczyszczamy dokładnie z ziemi i drobniutko kroimy na półplasterki. Koperek siekamy. Wszystkie składniki ugniatamy i pozostawiamy. W tym czasie robimy majonez.

 

 

WEGE MAJONEZ

 

1⁄2 szklanki płynu z puszki po ciecierzycy

2-3 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy dijon

1⁄2 łyżeczki soli

szczypta czarnej soli

1⁄3 łyżeczki miodu

1 i 1/2- 2 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka płatków drożdżowych

Wszystkie składniki poza olejem umieszczamy w wysokim naczyniu do blendowania i miksujemy przez 3 minuty do uzyskania spienionej konsystencji. Następnie dolewamy olej, cienkim strumieniem wciąż blendując. Kapusty odsączamy z powstałego płynu i mieszamy je z majonezem.

 

TZATZIKI

 

1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe

1⁄4 ząbka czosnku

150 g jogurtu greckiego

1⁄4 cytryny

1⁄2 łyżeczki soli

świeżo mielony pieprz

Ogórka obieramy ze skóry. Ścieramy go na tarce i odsączamy. Mieszamy go z jogurtem i startym na drobnej tarce czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Świeże bułki smarujemy sosem tzatziki, nakładamy surówkę,  następnie świeżo upieczony kotlecik rybny. Drugą część bułki również smarujemy sosem i przykrywamy kotlecik tworząc burgera.

Do środka możemy włożyć również liście sałaty, rzodkiewki pocięte w plasterki.

 

 

Pamiętajmy, żeby sięgać po ryby z certyfikatem MSC, które są dostępne w większości sklepów. Wybierajmy ryby ze zrównoważonych połowów,  żeby morza i oceany pozostały zdrowe i tętniące życiem!

Więcej informacji na temat certyfikatu MSC znajdziecie na stronie https://www.msc.org/pl

           

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij