Ekspresowy Stir Fry





Ekspresowy Stir Fry (2 porcje)

 

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 2 liście jarmużu
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 paczki makaronu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • Czarny sezam 

 

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, żeby zmiękł.
Następnie odsączamy go. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Paprykę i marchewkę myjemy i kroimy w cienkie paski, brokuła dzielimy na małe różyczki, jarmuż rwiemy na małe części pozbywając się środkowej części łodygi. W dużym garnku wstawiamy wodę do gotowania. Przygotowanego brokuła i jarmuż wrzucamy do wrzątku na 2 minuty, następnie wyciągamy na sitko i hartujemy zimną wodą. Na głębokiej patelni (typu wok) rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulę i czosnek przez 3 minuty. Następnie dokładamy paprykę i marchewkę i podsmażamy przez 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. W małej misce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki i miód.  Na patelnię dodajemy zblanszowany jarmuż i brokuł. Po 2 minutach makaron i gotowy sos. Wszystko dokładnie mieszamy, smażymy przez około 3 minuty, żeby warzywa i makaron były gorące,  i przekładamy na talerze. Wszystko posypujemy liśćmi kolendry i czarnym sezamem.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij