Dziecinnie proste lody wegańskie





 ( 4 – 6 porcji)
Składniki:
baza:
9 bananów
200 ml mleka roślinnego (np. z orzechów laskowych)
1 laska wanilii
warianty smakowe:
½ szklanki ulubionych orzeszków, np. nerkowców i orzechów laskowych (do lodów orzechowych)
¾ szklanki malin (do lodów malinowych)
½ szklanki jagód (do lodów jagodowych)
 dodatki:
garść suszonych bananów
garść liofilizowanych lub suszonych owoców
Sposób przygotowania:
Maliny i jagody oddzielnie miksujemy ręcznym blenderem na gładkie puree. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Orzeszki siekamy w chopperze na drobne, nieregularne kawałki.
Banany obieramy ze skórki, kroimy w plastry, rozkładamy w jednej warstwie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i mrozimy w zamrażalniku. Do misy z zamontowanym ultrablade wkładamy zamrożone plastry, wlewamy mleko roślinne i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Miksujemy w programie manulanym, począwszy od średniej mocy, stopniowo dochodząc do maksymalnych obrotów, aż masa stanie się całkowicie gładka, bez grudek. Gotową bazę bananową dzielimy na 3 porcje i łączymy z 3 wcześniej przygotowanymi dodatkami smakowymi i wkładamy do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Dobrze zamrożone lody podajemy z chrupiącymi posypkami.

POBIERZ

Przepis

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij