Bo(m)bowa sałatka





Składniki:

500g bobu

4 łyżki oliwy

Sól

Pieprz

1 cm świeżego imbiru

1/4 papryczki chilli

2 duże pomidory malinowe lub 10 koktajlowych

1 dojrzałe awokado

1/4 czerwonej cebuli

1-2 łyżki soku z cytryny

pęczek kolendry

pęczek natki pietruszki

kilka listków świeżej mięty

garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Bób myjemy, gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut, studzimy i obieramy. Pomidorki kroimy na pół lub w kostkę. Z awokado wyciągamy miąższ i kroimy go w kostkę 1×1 cm. Cebulę, natkę pietruszki, kolendrę i miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy razem z  bobem i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Na wierzch sypiemy płatki migdałów.

 

ps Kiedy nie ma sezonu na bób, bez problemu możecie zamienić go na białą fasolę z puszki 🙂

POBIERZ

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij