Składniki:
500g bobu
4 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
1 cm świeżego imbiru
1/4 papryczki chilli
2 duże pomidory malinowe lub 10 koktajlowych
1 dojrzałe awokado
1/4 czerwonej cebuli
1-2 łyżki soku z cytryny
pęczek kolendry
pęczek natki pietruszki
kilka listków świeżej mięty
garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Bób myjemy, gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut, studzimy i obieramy. Pomidorki kroimy na pół lub w kostkę. Z awokado wyciągamy miąższ i kroimy go w kostkę 1×1 cm. Cebulę, natkę pietruszki, kolendrę i miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy razem z bobem i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Na wierzch sypiemy płatki migdałów.
ps Kiedy nie ma sezonu na bób, bez problemu możecie zamienić go na białą fasolę z puszki 🙂