Bezbłędny hummus





(8 porcji)

Składniki:
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 2 łyżeczka pasty sezamowej tahini
  • 1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 2 – 3 łyżki oliwy extra virgin
  • ¼ szklanki lodowatej wody
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy zimną wodą w proporcji 3:1 i odstawiamy, aby napęczniała. Razem z wodą, w której się moczyła wlewamy ją do szybkowaru i dolewamy tyle wody, aby ciecierzyca była zanurzona na kilka centymetrów. Dodajemy sodę oczyszczoną, zamykamy szybkowar i na mocnym ogniu doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Po skończeniu gotowania ściągamy garnek z gazu, wypuszczamy ciśnienie i zdejmujemy bezpiecznie przykrywkę. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i
odstawiamy na kwadrans, po czym odcedzamy.
Do misy Cousine Companion z zamontowanym ostrzem Ultra Blade wsypujemy ciecierzycę i dodajemy wszyskie pozostałe składniki hummusu ok. ½ lodowatej wody. Miksujemy na prędkości „10“ kilka minut, pod koniec podkręcając obroty do maksimum. W razie konieczności wlewamy resztę zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę podajemy ze słupkami z ulubionych chrupiących warzyw i chlebem razowym.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij