Frytki z warzyw z 3 sosami





 

Składniki:

 

Frytki: 

  • Po 2 marchewki żółte, pomarańczowe i fioletowe
  • 3 korzenie pasternaku lub pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Świeży rozmaryn

Sos czosnkowy:

  • 200 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 2 główki czosnku, upieczonego w całości
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Salsa pomidorowa

  • 3 podłużne pomidory, z małymi gniazdami nasiennymi
  • ½ pęczka bazylii lub natki pietruszki
  • 1 cebula szalotka lub 1 ząbek czosnku
  • 4 łyzki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Pasta z Awokado

  • 2 dojrzałe awokado
  • ½ pęczka kolendry lub natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta chilli
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

 

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skóry, kroimy w słupki i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Tak przygotowane warzywa umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i gałązkami rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 40 min, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie przygotowujemy sosy. Do pierwszego, czosnek kroimy ostrym nożem na pół, wyciskamy miękki czosnek do miseczki, doprawiamy solą, oliwą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozcieramy dokładnie i łączymy ze śmietankowym serkiem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i w razie konieczności doprawiamy. Pomidory do salsy parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę. Musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy trzepaczką i wlewamy cienkim strumieniem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy pomidory z dressingiem, dodajemy posiekane zioła i szalotkę. Doprawiamy w razie konieczności. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką. Kroimy w drobną kostkę lub rozcieramy na pastę przy pomocy widelca. Czerwoną cebulę i zioła bardzo drobno siekamy w chopperze ręcznym. Dodajemy do awokado, dolewamy oliwę, doprawiamy solą, chilli i sokiem z cytryny do smaku.
Gotowe frytki wielowarzywne podajemy z 3 sosami. Takie frytki to świetny dodatek do obiadu!

 

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij