ŻYJ ZDROWO – BĄDŹ FLEXI

W dniach 12-14 kwietnia 2019 roku odbyła się kolejna edycja Foodmagedonu w Galerii Handlowej Arkadia w Warszawie. Tym razem przez trzy dni rozmawialiśmy i gotowaliśmy pod hasłem " Żyj zdrowo- bądź Flexi".

Celem projektu było: Wzmocnienie prozdrowotnych postaw u dzieci i rodziców.

Realizacja projektu:
Przy współpracy z Centrum Handlowym Arkadia udało nam się stworzyć niesamowitą strefę edukacyjną. Składała się ona z 4 stacji.

W strefie wiedzy Edukatorzy prowadzili prelekcje dotyczącą diety fleksitariańskiej. Na podstawie naszych plakatów, rebusów i tablic edukacyjnych poznawaliśmy składniki naszej diety oraz roślinne zamienniki białka i tłuszczów. Wspólnymi siłami rozpoznawaliśmy różne nasiona strączkowe i spisywaliśmy skojarzenia ze słowem Fleksitarianizm.

W strefie sportu razem z Trenerem Fundacji Szkoła na Widelcu i Trenerką z siłowni Zdrofit robiliśmy rozgrzewkę udowadniając, że ćwiczyć można zawsze i wszędzie – nawet w Centrum Handlowym, a przy okazji przygotowaliśmy wszystkie nasze mięśnie do gotowania.

W strefie gotowania przez 3 dni gościliśmy ponad 250 małych i dużych uczestników. Wraz z Magdaleną Gembacką, Michałem Toczyłowskim oraz Masterchefami Juniorami Aniką Ćwiek i Patrykiem Piskorzem poprowadziliśmy 17 warsztatów dla szkół i klientów indywidualnych Centrum Handlowego Arkadia. Podczas wydarzenia mieliśmy okazję poznać dietę fleksitariańską od kuchni – wspólnie zrobiliśmy warzywne pasty kanapkowe, które cieszyły się ogromną popularnością – szczególnie z suszonych pomidorów i słonecznika oraz z kakao i ciecierzycy. Z mąki pełnoziarnistej wyczarowaliśmy pierogi z jabłkiem, sałatki wietnamskie, hawajskie miski obfitości czyli poke bowl oraz pyszny obiad, z kotlecikiem z kaszy jaglanej w roli głównej i musem czekoladowym z kalafiora na deser ( tak! Z kalafiora!)

Na koniec uczestnicy mogli zmierzyć się z własną kreatywnością, ponieważ w ostatniej strefie ich zadaniem było własnoręcznie udekorować gliniane doniczki za pomocą farb akrylowych, aby później otrzymać kwiatka od Leroy Merlin lub ziółko od Baziółka i samodzielnie dbać i hodować roślinki w domu.

W kwietniowy weekend przez naszą ogromną strefę przeszło ponad 800 osób. Wszyscy – zarówno dzieci, jak i dorośli mogli z nami rozmawiać, ćwiczyć, uzupełniać kulinarne karty pracy oraz rozwiązywać rebusy edukacyjne.

Kwiecień był prawdziwym świętem dobrego jedzenia i zmian na lepsze.

Sami zobaczcie:

 

Partnerzy projektu:



newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij