Współpraca przy projekcie Tesco „Od uprawy do potrawy”

logo_tesco_oudp-01

Data programu: wrzesień 2016 – czerwiec 2017

Celem programu jest edukacja dzieci w zakresie:

  • różnicowania diety w zależności od sezonów, bazowania na regionalnych, dostępnych, w danym momencie, produktach,
  • pokazania różnorodności zdrowych produktów i zachęcenia do wyboru produktów pełnowartościowych (w miejsce produktów przetworzonych),
  • uczenia czytania etykiet: pokazania, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty
    z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić,
  • przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie),
  • istotności prawidłowego nawodnienia organizmu,
  • omówienia elementów wchodzących w skład piramidy żywieniowej

 

Realizacja programu:

 

Program proponuje Ekspedycje Smaków – wycieczki edukacyjne do miejsc, w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu, wrzucając do koszyka określone produkty – czyli do sklepów spożywczych. Specjalnie dla uczniów, sklepy Tesco zmienią się w poligon doświadczalny i proponują najmłodszym grę terenową, porcję wiedzy o zdrowym odżywianiu, naukę czytania etykiet i degustację mniej znanych produktów.

 

Każdy nauczyciel, który wraz z uczniami weźmie udział w wycieczce, otrzyma pakiet edukacyjny:

 

  • komplet 10 scenariuszy lekcji (zgodnych z podstawą programową),
  • materiały do ich przeprowadzenia zachęcające do pogłębiania wiedzy zdobytej podczas wycieczki,
  • materiały do przeprowadzenia eksperymentów.

 

Dla wszystkich nauczycieli, którzy nie będą mieli możliwości wziąć udziału w wycieczce, przygotowano scenariusze lekcji oraz materiały do ich przeprowadzenia w postaci plików elektronicznych do pobrania ze strony internetowej programu.

 

Więcej informacji na www.oduprawydopotrawy.pl.

Partnerami programu jest Fundacja Szkoła na Widelcu, Banki Żywności i Funiversity

Organizator:

logo-tesco

Partnerzy:

logo_fsnw_poziomfederacja-bankow-zywnosci-logotyp-ogolny-cmykfu_logoa

 

Na podstawie 13 lat doświadczenia:

tesco-dla-szkob_logo

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij