Program „Od uprawy do potrawy”

Szkoła na widelcu w drodze. W ramach programu „Od uprawy do potrawy", którego jesteśmy partnerem merytorycznym, szkoły tworzyły Szkolne kluby niemarnowania żywności. Na najlepiej realizujących projekt czekały nagrody, w tym warsztaty kulinarne z nami. 

22 maja pojechaliśmy (przez pół Polski) do Wejherowa do zwycięskiego zespołu. To właśnie Klub Rozsądnych Jadłożerców przygotował najciekawsze prace i przeprowadził najwięcej dodatkowych inicjatyw. Specjalne warsztaty dla zwycięzców poprowadziła Magdalena Łapanowska. Tematem były wiosenne i letnie śniadania. Zapoznaliśmy się z kalendarzem sezonowości i omówiliśmy jakie produkty w tym momencie pojawiają się teraz na naszych bazarach. Zgodnie uznaliśmy, że w maju trzeba koniecznie zjeść szparagi i truskawki i zabraliśmy się za gotowanie. Wspólnie przygotowaliśmy omlety z wiosennymi dodatkami np. szparagami i szpinakiem. Nie zabrakło też słodkich opcji – puddingów chia z musem truskawkowym i owocowych koktajli.

Zaangażowanie młodzieży i ich entuzjazm zrekompensował godziny za kółkiem. Lubimy jeździć po Polsce, poznawać dzieci, nauczycieli i warunki w szkołach. Dzięki temu wciąż pojawiają się w naszych głowach nowe pomysły na to jak zachęcić Was, aby dobrze jeść!

Szkoła na Widelcu Od uprawy do potrawy

Szkoła na Widelcu Od uprawy do potrawy

Szkoła na Widelcu Od uprawy do potrawy

Szkoła na Widelcu Od uprawy do potrawy

Szkoła na Widelcu Od uprawy do potrawy

Szkoła na Widelcu Od uprawy do potrawy

 LOGO_TESCO_oUdP-01 (1)

Program „Od uprawy do potrawy” ma na celu edukowanie uczniów klas 0-4 w niestandardowy sposób w zakresie zdrowego odżywiania, pochodzenia żywności oraz jej niemarnowania.

Program opiera się na wycieczkach edukacyjnych – „Ekspedycja smaków” w sklepach Tesco, gdzie wyszkoleni pracownicy sklepów edukują uczniów według scenariusza. Nauczyciele otrzymują również pakiet materiałów do poprowadzenia lekcji w formie boksu edukacyjnego, a uczniowie książeczki z ćwiczeniami o zdrowym odżywianiu. Udział w programie jest bezpłatny, a zapisać się do niego mogą wszystkie placówki edukacyjne z kształceniem na poziomie szkoły podstawowej. Do całorocznych działań należą również Szkolne Kluby Niemarnowania. W konkursie dla Klubów, najbardziej zaangażowane szkoły otrzymały nagrody – bony zakupowe, zestawy do założenia szkolnego ogródka oraz warsztaty kulinarne z partnerem merytorycznym programu – Fundacją Szkoła na Widelcu.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij