ROŚLINNIEJEMY- nowy scenariusz w programie DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU

Chcemy, aby dzieci dobrze jadły i cieszyły się zdrowiem. Co powinno być podstawą naszej diety? Warzywa i owoce! Dlatego razem z Kampanią RoślinnieJemy przygotowaliśmy nowy scenariusz lekcji do Programu edukacyjnego Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu.

 

 

Z tej okazji 4 marca edukatorzy kulinarni Fundacji Szkoła na Widelcu zawitali do Szkoły Podstawowej nr 289 im. Henryka Sienkiewicza w Warszawie. Placówka ta wygrała lekcję pokazową za wyjątkową, długofalową inicjatywę wspólnych śniadań!

W teoretycznej części warsztatów dzieci dowiedziały się czym są roślinne poniedziałki, kim jest wegetarianin i weganin, miały możliwość poznać różne rośliny strączkowe- których nasiona stanowią roślinne źródło białka- niezwykle ważne w roślinnej diecie, a także odkryć, dlaczego podstawą dobrej diety powinny być warzywa i owoce.

 

Podczas części praktycznej warsztatów uczniowie, którzy wzięli udział w zajęciach, przygotowywali pod czujnym okiem edukatorów kulinarnych pyszną pastę z fasoli oraz talerz obfitości z mnóstwem różnych warzyw.

Bardzo dziękujemy szkole za gościnę, gratulujemy pomysłu organizowania wspólnych śniadań (przepiękna inicjatywa) i życzymy wielu kulinarnych sukcesów podczas lekcji ze scenariuszami Programu Dobrze Jemy.

A gdybyście i wy chcieli przygotować ze swoimi uczniami warsztaty kulinarne, na których wspólnie skomponujecie pastę z fasoli to poniżej znajdziecie na nią przepis.

 

 

Pasta z fasoli (10 porcji):

Składniki
– 100 g suchej Fasoli JAŚ lub 400g fasoli z puszki
– 1 duża cebula
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 30 ml mleka roślinnego (opcjonalnie)
– 2-3 suszone śliwki (opcjonalnie)
– Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Fasolę suchą zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na minimum 8 godzin. Następnie płuczemy ją pod bieżącą wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości. Ewentualnie wykorzystujemy fasolę z puszki. W między czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i szklimy na patelni z olejem do osiągnięcia złotego koloru. Fasolę wrzucamy do blendera. Dodajemy zeszkloną cebulkę, śliwki oraz mleko. Miksujemy do otrzymania kremowej konsystencji. Podajemy na kanapkach z dodatkiem warzyw lub ziół.

 

 

 

Partnerzy projektu:



newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij