Program szkoleń personelu kuchennego placówek oświatowych

Data projektu: listopad  – grudzień 2016

Celem projektu była edukacja personelu kuchennego placówek oświatowych w zakresie:

-Zdobycia wiedzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży przez personel odpowiedzialny za żywienie dzieci w placówkach edukacyjnych

– Zdobycia umiejętności komponowania i oceny jadłospisów z uwzględnieniem zasad zdrowego żywienia przez uczestników warsztatu

-Zastosowanie zdobytej wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat zdrowego żywienia podczas planowania i przygotowywania posiłków w placówce edukacyjnej

Cel operacyjny NPZ: Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa

 

Realizacja projektu:

Projekt mający na celu edukację kucharzy i intendentów placówek oświatowych był finansowany ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Projekt obejmował 4 szkolenia dla personelu stołówek szkolnych i przedszkolnych, podczas których uczestnicy zdobywali wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży.  Szkolenia były prowadzone przez specjalistów: dietetyka współpracującego z Fundacją Szkoła na widelcu i profesjonalnych kucharzy mających doświadczenie w żywieniu zbiorowym dzieci.

Każde szkolenie obejmowało przegląd aktualnych danych dotyczących prawidłowego żywienia dzieci, regulacji prawnych w tym zakresie, inspiracji dotyczących urozmaicenia posiłków szkolnych i przedszkolnych, z uwzględnieniem możliwości ich zastosowania. Uczestnikom przekazywane były dobre praktyki, które są już stosowane przez inne szkoły i przedszkola. Podczas części praktycznej, personel przygotowywał dania obejmujące wszystkie posiłki występujące w placówkach oświatowych (od śniadania do podwieczorku), a następnie je degustował i oceniał.

Po odbyciu szkolenia każdy uczestnik otrzymywał materiały obejmujące: treści dotyczące części teoretycznej szkolenia, Poradnik Dobrego Jedzenia  i  plakat edukacyjny – kalendarz sezonowości.

Po zakończonym szkoleniu uczestnicy przesyłali organizatorowi jadłospisy swoich placówek, by uzyskać informację zwrotną na temat ich prawidłowości i możliwości ich udoskonalenia.

 

 

 

NPZ_logo_RGB

Zadanie finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij