Naturalnie, gotujemy!

Projekt edukacyjno-kulinarny realizowany we współpracy z firmą Hortex

Nazwa projektu: Naturalnie, gotujemy!

Data realizacji: luty, marzec 2016

Cel projektu:

Przedstawienie uczestnikom warsztatów:

  • zasad prawidłowego żywienia
  • sezonowości warzyw i owoców
  • procesu produkcji i wartości odżywczych warzyw i owoców mrożonych

Realizacja:

W ramach projektu edukacyjnego odwiedziliśmy 5 szkół podstawowych na terenie Warszawy oraz 5 szkół gastronomicznych – w Poznaniu, Gdańsku, Częstochowie oraz dwie na terenie Warszawy. Każdy warsztat poprzedzony był krótkim wykładem prowadzonym przez dietetyka Fundacji- Katarzynę Pieczyńską, w którym zapoznaliśmy się z zasadami prawidłowego żywienia, sezonowością produktów oraz naturalnymi sposobami przetwarzania żywności. Dalsza część warsztatów miała formę praktycznych warsztatów kulinarnych, W przygotowywanym na warsztatach menu znalazły się potrawy oparte na naturalnych i niskoprzetworzonych produktach, łączące świeże warzywa, owoce, orzechy, nasiona, nabiał i produkty pełnoziarniste z wybranymi produktami mrożonymi. W podstawówkach wykonaliśmy m.in. “shrekowe” (szpinakowe) naleśniki z pastą z zielonego groszku, czosnku i awokado, przekładańce jogurtowo-owocowe z musem z mrożonych jagód, malin i truskawek oraz posypką z prażonych nasion i orzechów oraz koktajle z jarmużem i mrożonymi truskawkami. W szkołach gastronomicznych menu było znacznie bardziej wyrafinowane – wraz z profesjonalnymi szefami kuchni (Grzegorzem Łapanowskim, Patrykiem Dziamskim, Bartoszem Musiałem i Krzysztofem Bugierą) uczniowie przygotowali m.in. zupę rybną, wegetariańskie curry, filety ze świeżego pstrąga i odświeżające koktajle mleczno-owocowe.

W ramach projektu zorganizowaliśmy także warsztaty dla 30-tu kucharek szkolnych, prowadzone przez profesjonalnego szefa kuchni (Jarosława Walczyka). Podczas warsztatów zorganizowanych w akademii kulinarnej Food Lab Studio przygotowaliśmy proste, tanie, smaczne i odżywcze potrawy, które sprawdzą się w każdej stołówce szkolnej, m.in. różowe (buraczane) i zielone (szpinakowe) naleśniki z nadzieniem z ziemniaków i twarogu, różowe (buraczane) kopytka z migdałami, leczo z kaszą gryczaną, minestrone z kaszą pęczak, indyjski dahl, pieczone marchewki, fasolkę szparagową z salsą wieloziołową czy kotlety z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem.

Rezultaty:

W ciągu dwóch miesięcy wykonaliśmy 20 warsztatów (15 w szkołach podstawowych, 5 w szkołach gastronomicznych) angażując łącznie 450 uczniów szkół podstawowych oraz 150 uczniów szkół gastronomicznych, a także jeden warsztat dla 30-tu kucharek ze szkolnych stołówek.

Ponadto szkoły podstawowe zostały wyposażone w sprzęt kulinarny niezbędny do kontynuowania działań edukacyjnych i kontynuują warsztaty kulinarne realizując otrzymane scenariusze zajęć.

Partner projektu:

Hortex Szkola na Widelcu

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij