Food Design- Sztuka Gotowania

Wakacje były dla nas czasem planowania, porządkowania i odpoczynku. Jednak w nowy rok szkolny wchodzimy z uśmiechem, naładowanymi bateriami i podsumowaniem wielkiego majowego wydarzenia Food Design - Sztuka Gotowania w Galerii Mokotów, bo przecież nic tak nie motywuje do działania jak wspomnienia naprawdę dobrze wykonanej pracy i wspaniałej zabawy!

Data projektu: 18-24 maja 2019

Celem projektu było: Wzmocnienie prozdrowotnych postaw u dzieci i rodziców, związanych z niemarnowaniem żywności oraz wspólnym gotowaniem posiłków z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców.

Realizacja projektu:

Podczas kulinarnego wydarzenia Food Design – Sztuka gotowania ostatnie piętro Centrum Handlowego Galeria Mokotów zamieniło się w trzy strefy edukacyjne.

 

W ciągu 7 dni w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Fundację Szkoła na Widelcu udział wzięło ponad 200 uczniów szkół z całej Warszawy i okolic oraz ponad 160 rodziców z dziećmi.

W strefie Zero Waste uczyliśmy się poprzez teorię i praktykę. Razem z uczestnikami rozmawialiśmy o kondycji naszej planety, wspólnie zastanawialiśmy się jak dbać o środowisko i ograniczać produkcję odpadów i plastiku.

Po krótkim wstępie kolejne atrakcje czekały na uczestników w drugiej strefie.

W Strefie Food Design dzieci razem z drużyną Bazgrołaków przygotowywały swoje własne woreczki wielorazowego użytku na żywność. W Strefie dodatkowo czekała na dorosłych artystyczna instalacja pełna zdjęć z książki Grzegorza Łapanowskiego „Wzór na smak”, gdzie klienci Galerii Mokotów mogli zapisać się również w niedzielę na warsztaty z fotografii kulinarnej, które poprowadziła Asia Matyjek.

 

Po kreatywnej zabawie przyszedł czas na gotowanie.

W strefie Good Food razem z edukatorami kulinarnymi gotowaliśmy dania z wyjątkowego menu warsztatowego, które każdego dnia opierało się na innym produkcie przygotowywanym na różne sposoby.

  • W sobotę pod okiem Ekocentryczki pokazaliśmy, że kasza jaglana idealnie pasuje zarówno do czekoladowego kremu jak i nuggetsów.
  • W niedzielę Ania i Ola z HELPY przygotowały z uczestnikami czarodziejskie szaszłyki oraz koktajl, który dzięki magicznym proszkom z warzyw i owoców zmieniał kolor!
    W poniedziałek Mama na roślinach przyciągnęła zapachem fasolowych gofrów i pieczonymi szparagami wszystkich klientów Galerii Mokotów do naszej strefy, a my podczas zajęć szkolnych zrobiliśmy wiosenną sałatkę ze szparagami pokazując uczniom, że do szkoły można zabierać nie tylko kanapki.
  • Wtorek przebiegł nam pod znakiem ciecierzycy. Były kotleciki z cieciorki ze smażonymi warzywami oraz pistacjowe trufle spod rąk Magdy Gembackiej, a nasi edukatorzy z małymi uczniami stworzyli kolorowe i wiosenne bowle pełne warzyw, strączków i sosów!
  • Środą zawładnął młody burak w postaci kokosowego curry, które uczestnicy ugotowali razem z Michałem Toczyłowskim , a podczas warsztatów dla szkół przyrządziliśmy różowy chłodnik z młodych buraczków i botwiny z jajkiem przepiórczym.
  • W czwartek również spotkaliśmy się z Michałem, który pokazał jak wdzięcznym owocem jest rabarbar i przez cały dzień kusiliśmy klientów Galerii Mokotów zapachem orkiszowych gofrów i placuszków z rabarbarową konfiturą!
  • W piątek odwiedziła nas Sylwia Majcher i wspólnie zrobiliśmy fasolowe kotleciki z pomidorowym sosem i królewski kokosowy deser, który krył w sobie białą fasolę!

 

Nad całym wydarzeniem czuwał Grzegorz Łapanowski, który podczas sobotniego pokazu wraz z dietetyczką Iwoną Kibil omówił innowacyjne techniki gotowania i rozmawiał o najnowszych trendach i nurtach w dziedzinie żywienia i kulinariów. Nie obyło się bez degustacji dań, które wyszły spod ręki Grzegorza i jego pomocników.

5 dni prawdziwej kulinarnej zabawy pokazało, że Polacy kochają jeść dobrze i pięknie, a my przekonaliśmy ponad 350 uczestników, zarówno tych małych i jak i dużych, że warzywa i owoce mogą być prawdziwą ucztą pełną kolorów, aromatów i smaków!

Dziękujemy uczestnikom, prowadzącym i organizatorom i mamy nadzieję do zobaczenia!

Partnerzy projektu:



Food Design - Sztuka Gotowania w Galerii Mokotów

Za nami Food Design – Sztuka Gotowania – czyli pełen smakowitych inspiracji festiwal kulinarny! Spotkania z gośćmi, m.in. z Grzegorzem Łapanowskim, pokazy i warsztaty, wystawy, konkursy… Zobaczcie, ile się u nas działo! 😊

Publiée par Galeria Mokotów sur Jeudi 30 mai 2019
newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij