Eksperci na rzecz dobrego żywienia dzieci i młodzieży

25 października 2016 r. w Warszawie odbyła się konferencja dla dyrektorów i nauczycieli placówek oświatowych, poświęcona tematyce żywienia dzieci i młodzieży. Wydarzenie, którego organizatorem była Fundacja Szkoła na Widelcu, miało przede wszystkim inspirować szkoły do ciekawych działań z obszaru edukacji żywieniowej i promocji prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży.

Podczas konferencji eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Urzędu m.st. Warszawy, a także przedstawiciele organizacji pozarządowych, lekarz, psycholog, dietetycy, pedagodzy wspólnie zachęcali dyrektorów placówek oświatowych do wprowadzania działań, które pozwolą sprawić, że dzieci będą jadły lepiej. Podczas spotkania debatowano na temat tego, czy trudno jest dobrze żywić dzieci i młodzież w placówkach oświatowych oraz czy to możliwe, aby szkoła inspirowała rodzinę do dobrego jedzenia. Wydarzenie to było też okazją do wymiany dobrych praktyk między uczestnikami z różnych środowisk, mających wpływ na żywienie dzieci i młodzieży. Podczas konferencji wręczono dyplomy dla „Przyjaciół dobrego jedzenia”, którzy w ocenie Fundacji Szkoła na widelcu mają znaczący wkład w szerzenie edukacji żywieniowo-kulinarnej.

 

Wydarzenie odbyło się z inicjatywy Fundacji Szkoła na Widelcu, która już od 2012 r. działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci i młodzieży w Polsce. Realizując swoją misję, organizuje akcje promujące zdrowy styl życia oraz prowadzi innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych.

 – Myśląc o poprawie żywienia dzieci i młodzieży w szkołach i przedszkolach, o wyzwaniach, które napotykamy w Polsce w tym obszarze, kieruje do dyrektorów placówek oświatowych jedną prostą myśl – zasadę 3 R  – Robić, robić, robić – mówi Grzegorz Łapanowski, założyciel i Prezes Fundacji, kucharz i promotor zdrowego żywienia – Każda szkoła może zacząć od warsztatów kulinarnych organizowanych wspólnie z rodzicami, od założenia grządki z warzywami na wiosnę, zorganizowania festynu i zbiórki  funduszy na lepszy sprzęt do kuchni szkolnej. Chcieć to móc – proste, ale prawdziwe.Ważne by nie czekać na pomoc z zewnątrz. Warto działać samodzielnie. Nawiązywać lokalne sojusze, szukać wsparcia i działać bez względu na przeciwności.

 

 

Szkoła jest miejscem szeroko pojętej edukacji, a więc również edukacji żywieniowej. Wprowadzenie zaleceń w szkole jest czasochłonne i trudne, ale możliwe. Da się! Warto na początku wydłużyć przerwę śniadaniową i spożywać posiłki wspólnie, zadbać o asortyment sklepików i urozmaicenie potraw na stołówce. Edukować dzieci i młodzież poprzez praktyczne warsztaty i udział szkoły w długotrwałych projektach. Żywienie w szkole ma znaczenie! – Hanna Stolińska- Fiedorowicz, dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia.

Konferencja odbyła się pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat nad konferencją objął również Instytut Żywności i Żywienia, a patronat medialny – Miesięcznik Dyrektor Szkoły.

Wydarzenie zostało sfinansowane dzięki środkom pozyskanym w ramach współpracy z inicjatywą „Restaurant Week“, której goście dobrowolnie przekazywali 1 złotówkę na działania Fundacji.

ZAPRASZAMY DO POBRANIA SCENARIUSZA ZAJĘĆ KULINARNYCH NA DOLE STRONY.

Fundacja Szkoła na Widelcu

 

Fundacja Szkoła na Widelcu

fundacja-szkola-na-widelcu fundacja-szkola-na-widelcu-6 fundacja-szkola-na-widelcu-1 fundacja-szkola-na-widelcu-2 fundacja-szkola-na-widelcu-5

POBIERZ

Pobierz scenariusz zajęć kulinarnych

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij