Zimowe gotowanie w Arkadia na widelcu



Cały miesiąc odkrywaliśmy, jak jeść kolorowo mimo trzymającej zimy!

Rekomendacje żywieniowe uaktualnione w 2016 roku mówią wyraźnie – warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Czy 5 porcji warzyw i owoców zimą to wyzwanie? W lutym podczas naszych warsztatów kulinarnych w Arkadia na widelcu udowodniliśmy, że wcale aż takie trudne to nie jest!

Przede wszystkim warto sobie przypomnieć o sezonowych warzywach i owocach, bo okazuje się że jest z czego wybierać. Jarmuż i brukselka mogą być dodatkiem do sałatek i zup, ponadto z jarmużu można upiec też chipsy lub dodać go do koktajlu. Wszystkie warzywa korzeniowe i cebulowe są zwarte i gotowe do pieczenia i jedzenia. Jabłka i gruszki powinny na stałe gościć w naszych jadłospisach, tym bardziej, że dzieci je uwielbiają (najlepiej pokrojone w ćwiarteczki ;)).

Jeśli tęsknimy za letnimi smakołykami też nie ma problemu! Sięgajmy po mrożone owoce i warzywa. Miksujmy jagodowe i truskawkowe koktajle, róbmy kremy z brokuła i pasty z zielonego groszku. Produkty mrożone pod względem wartości odżywczych nie odbiegają znacząco od ich świeżych odpowiedników, więc warto po nie sięgać zimą, co zdecydowanie może być też przyspieszeniem przygotowywania posiłków w te krótkie dni.

Pamiętajmy też o kiszonkach. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego – substancji, która pozytywnie wpływa na nasz system odpornościowy. Kiszonki wspierają florę jelitową, zawierają witaminy z grupy B i witaminę C.

 

Łapcie przepis na pyszny koktajl i jakoś damy radę do wiosny!

Składniki na 2 porcje:
150 g marchewki mini mrożonej

150 g mrożonych malin
1 średni banan
łyżeczka namoczonych suszonych owoców goji
100 ml soku jabłkowego tłoczonego

100 ml wody
100 g mango
łyżeczka nasion konopii

Wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki koktajl

 

Relacje z naszych warsztatów możecie również zobaczyć o TU i TU.

*Partnerem zimowych warsztatów była marka Hortex, która oprócz pysznych, mrożonych owoców i warzyw obdarowała uczestników warsztatów fartuszkami, sorbetownikami do robienia domowych lodów, kokilkami do pieczenia i innymi kulinarnymi upominkami 🙂

Arkadia na Widelcu

Arkadia na Widelcu

logo_CMYK

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij