Wyzwanie Gotowanie – dzieci i młodzież gotują z nami na Wierzbnie



Od maja na mokotowskim Wierzbnie prowadzony jest interdyscyplinarny projekt „LSW Wierzbno” współfinansowany przez Urząd Dzielnicy Mokotów m.st. Warszawy, skierowany do dzieci i młodzieży w wieku 6-18 lat, rodziców a nawet nauczycieli.

 Przedsięwzięcie jest wynikiem porozumienia partnerskiego czterech organizacji – Stowarzyszenia w Stronę Marzeń, Fundacji Centrum Edukacji Liderskiej, Stowarzyszenia KARAN oraz Stowarzyszenia Amfora. Działania będą trwały aż do końca 2019 roku.

Celem projektu jest przede wszystkim zmotywowanie dzieci do nauki, integrację społeczności lokalnej, uatrakcyjnienie czasu wolnego a także zajęć szkolnych, pokazanie edukacji z innej strony i pozwolenie dzieciom i młodzieży na działanie w obszarach, które ich najbardziej interesują. W ramach działań w listopadzie ruszył mini projekt „Wyzwanie Gotowanie” prowadzony przez naszą Fundację Szkoła na Widelcu.

Przygotowaliśmy cykl edukacyjny, podczas którego mamy nadzieję nauczyć dzieci z trzech grup wiekowych przygotowywać przykładowe śniadania, drugie śniadanie, obiady i podwieczorki.

Pierwsze zajęcia za nami. Z wszystkimi grupami obejrzeliśmy filmy i omówiliśmy podstawy prawidłowego żywienia.

3 zasady dobrego jedzenia wg Grzegorza Łapanowskiego

Po czym zabraliśmy się za przygotowanie śniadania. Młodsze grupy przygotowały z nami hummus i kolorowe kanapki – zasada była jedna, na kanapce musiało pojawić się jakieś warzywo. Najstarsza grupa przyrządziła omlety z wybranymi dodatkami.

PRZEPIS NA OMLET

Omlet z wybranymi dodatkami

(2 porcje)

• 3 jajka

• sól do smaku

• pieprz do smaku

• łyżeczka oleju rzepakowego

dodatki (do wyboru):

• starty twardy ser

• pomidorki koktajlowe

• zioła

• kolorowe papryki

• szpinak

• avocado

• szczypiorek

• oliwki

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i sparzone jajka wbijamy do miski.

Ubijamy je na puszystą piankę.

Dodajemy przyprawy, mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. 

Wylewamy ubitą masę na powierzchnię całej patelni, zmniejszamy ogień i smażymy chwilę.

Rozkładamy wybrane dodatki na całej powierzchni i przykrywamy patelnię. 

Po 2-3 minutach, składamy omlet na pół i smażymy jeszcze przez 2 minutki pod przykryciem.

Przekładamy omlet na talerz, posypujemy świeżymi ziołami, opcjonalnie można posypać startym twardym serem.

Wszelkie informacje dotyczące projektu można uzyskać poprzez kontakt info@szkolanawidelcu.pl.

Projekt wspiera platforma zakupowa Lokalny Rolnik.

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij