WSPOMNIENIA Z WARSZAWSKIEGO FESTIWALU KULINARNEGO



Miesiąc po Festiwalu wciąż nie możemy wyjść z zachwytu. Wspominamy fantastycznych ludzi, których poznaliśmy, dzieci z którymi mieliśmy przyjemność gotować oraz wystawców i ich produkty, które poznaliśmy na Festiwalu i zaczęliśmy używać podczas warsztatów.

15 i 16 września warszawski Wilanów zmienił się w centrum kulinarnego wszechświata. Warszawski Festiwal Kulinarny odwiedziło ponad 9 tysięcy osób, a każda z nich miała do zwiedzenia aż trzy lokalizacje: wilanowską plażę, Urząd Dzielnicy Wilanów oraz Villę Intratę i teren Muzeum Króla Jana III w Warszawie. Podczas całego wydarzenia mogliśmy poznać, porozmawiać i spróbować wyrobów ponad 100 wystawców, a każdy miał do zaoferowania nietuzinkowe i oryginalne wyroby: od mydła, przez miody, sery i kawę, aż po ceramikę i rośliny.

Co więcej w Urzędzie Gminy Wilanów obyło się ponad 40 wykładów w 2 dni! – a wśród nich nasza Konferencja inaugurująca II edycję „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”, w której uczestniczyło ponad 80 słuchaczy i 6 prelegentów.

Podczas konferencji wyłoniliśmy zwycięską szkołę, w której mieliśmy przyjemność przeprowadzić warsztaty edukacyjno – kulinarne.

Jednak Festiwal oznaczał dla nas przede wszystkim wspaniałą zabawę podczas wspólnego gotowania – i tak też było! Przeprowadziliśmy 6 warsztatów kulinarnych w dwa dni w Strefie Dziecka. Zrobiliśmy razem koktajle z lokalnych produktów, orzeźwiające napoje na bazie ziół, sałatki owocowe i warzywne na bazie kasz – jednak serca wszystkich uczestników, rodziców i przechodzących nieopodal osób skradły przepyszne orkiszowe gofry z konfiturą z węgierek i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Były tak nieziemskie, że podczas jednych warsztatów przygotowaliśmy aż 4 porcje ciasta – i co lepsze, ani jeden gofr nie zdołał się uchować!

Nasza stacja z testem zmysłów znalazła rzeszę fanów, którzy dzielnie odgadywali kolejne przygotowane przez nas trudne do rozpoznania przyprawy oraz zioła! Nikt się nie poddawał, bo na każdego, kto poradził sobie z trudnym testem czekały tatuaże: z brokułem lub pomidorem – do wyboru, do koloru.

Oprócz naszych warsztatów obyło się ponad 50 innych – na terenie całego Festiwalu. Z fotografii kulinarnej, uprawy roślin, lepienia z gliny, z pszczelarstwa i nasze ulubione – kulinarne! Pyszne degustacje i pokazy były wyjątkową okazją do spotkania ludzi ze świata gastronomii i zadania im trudnych pytań, spróbowania dań prosto spod ich ręki oraz rozmowy po pokazach.

Warszawski Festiwal Kulinarny był miejscem przyjaznym zarówno dla dzieci jak i dorosłych oraz zwierząt. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie i co najważniejsze – NIKT NIE WYSZEDŁ Z FESTIWALU GŁODNY!

Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w tym niesamowitym wydarzeniu – a także tym, bez których ten Festiwal nie byłby tak wyjątkowy:

Tefal – za wparcie i sprzęt, bez którego nie obralibyśmy marchewek i nie zblendowali koktajli! A także za leżaki, które okazały strzałem w dziesiątkę.

Baziółka – za całą masę ziół, dzięki którym nasze napoje miały swój niepowtarzalny smak, a test zmysłu stał się niesamowitą atrakcją dla przechodniów

Melvit – za kasze do sałatek i mąkę – bez której nie byłoby gofrów, w których zakochał się cały Festiwal!

Itac – za wszystkie kilogramy orzechów i suszonych owoców, które dały dzieciom radość z wybierania dodatków do sałatek, koktajl i gofrów!

Hortex – za wszystkie mrożone maliny, truskawki i inne owoce, bez których nie zrobilibyśmy tak fenomenalnych smoothie i koktajli.

DZIĘKUJEMY !

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij