Warsztaty kulinarne na warszawskim Wilanowie



8 października Edukatorzy Kulinarni Fundacji Szkoła na Widelcu zawitali do Szkoły Podstawowej nr 358 im. hetmana Jana Zamoyskiego na warszawskim Wilanowie. W warsztatach wzięli udział uczniowie klas 1-3, których wychowawcy zwyciężyli warsztaty kulinarne dla uczniów podczas konferencji inaugurującej II Edycję Programu edukacyjnego Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu.

W teoretycznej części warsztatów dzieci mogły sprawdzić swoją wiedzę na temat dobrego jedzenia podczas zabawy „Jedzeniowi Milionerzy”. Dzieciaki dowiedziały się między innymi tego, że pomidory mogą być czarne, dlaczego fioletowa marchewka smakuje tak samo jak pomarańczowa, oraz ile wody jest w ciele człowieka.

Podczas części praktycznej warsztatów każda z czterech klas, które wzięły udział w zajęciach, przygotowała pod czujnym okiem edukatorów kulinarnych pyszne, kolorowe i zdrowe miseczki pełne jogurtu i najróżniejszych owoców, pestek i orzechów!

Bardzo dziękujemy szkole za gościnę, gratulujemy przepięknej stołówki, która nas oczarowała i życzymy wielu kulinarnych sukcesów podczas lekcji ze scenariuszami Programu Dobrze Jemy.
A gdybyście i wy chcieli przygotować ze swoimi uczniami warsztaty kulinarne, na których wspólnie skomponujecie smoothie bowle to poniżej znajdziecie na nie przepis.

SMOOTHIE BOWL z musem truskawkowym
10 porcji

Jogurt z nasionami chia

  • 450 g jogurtu naturalnego bez mleka w proszku
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 50 g nasion chia (szałwii hiszpańskiej)

Mus owocowy

  • 450 g dowolnych mrożonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny, mieszanka kompotowa lub owoce egzotyczne)
  • 150 ml soku tłoczonego z jabłek

Dodatki

  • 500g różnych sezonowych owoców- jabłek, śliwek, gruszek
  • 100 g różnych dodatków- orzechów, pestek dyni lub słonecznika, wiórków kokosowych
  • Świeża mięta lub melisa

Przygotowujemy przed warsztatami bazę- jogurt z nasionami chia, który będzie miał konsystencję puddingu oraz mus owocowy. Nasiona chia zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy je do napęcznienia na 1-2 godziny. Po tym czasie mieszamy żel z nasion z jogurtem i mleczkiem kokosowym. Mrożone owoce dzień przed warsztatami przekładamy z zamrażarki do lodówki. Rozmrożone owoce blendujemy z sokiem jabłkowym. Jeśli nie będziecie mieć czasu na rozmrożenie owoców można je podgrzać do rozmrożenia w garnku lub dolać do blendera 100-150 ml gorącej wody, co zdecydowanie ułatwi miksowanie.

Przygotowujemy stanowiska warsztatowe. Każdemu dziecku wręczamy deseczkę do krojenia, nóż (przy młodszych dzieciach idealnie sprawdzi się nóż do drugiego dania) oraz owoc. Jesienią świetnie sprawdzą się gruszki, jabłka, winogrona czy śliwki. Pokrojone owoce zbieramy od dzieci do misek, nie mieszając ze sobą różnych rodzajów owoców.
Na jednym dużym stole ustawiamy miseczki z pokrojonymi owocami i różne posypki- pestki dyni i słonecznika, wiórki kokosowe, orzechy, suszone owoce.
Każdemu dziecku do jego miseczki nakładamy dużą łyżkę puddingu z jogurtu i chia oraz dwie-trzy łyżki musu owocowego.
Dzieci z wcześniej przygotowanych dodatków mogą komponować swoje autorskie wersje smakowe deseru.

Smacznego!

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce. W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia prywatności w przeglądarce. Zachęcamy do zapoznania się z nową polityką prywatności i polityką cookies Fundacji Szkoła na widelcu.
Zamknij