Warsztaty dla dorosłych, jak dobrze gotować dla dzieci i z dziećmi



 

25 lipca realizowaliśmy kolejne, już czwarte szkolenie ,,Tanie i zdrowe gotowanie” skierowane do osób pracujących w Domach Dziecka i Pogotowiach Opiekuńczych. Szkolenie odbyło się w ramach programu Miasto Korzyści, przy współpracy z Centrum Wspierania Rodzin RODZINNA WARSZAWA.

Szkolenie zostało podzielone na dwie części – teoretyczną i praktyczną, z czego przez większą część warsztatów uczestnicy w praktyce uczyli się gotować proste, ale wartościowe dania.

Uczestnicy podczas części teoretycznej dowiedzieli się: dlaczego prawidłowe żywienie to najlepsza inwestycja w przyszłość dziecka, jak komponować wartościowe jadłospisy niedużym kosztem, dlaczego warto włączać dzieci w przygotowywanie posiłków.

W części teoretycznej uczestnicy wykonywali również ćwiczenia – uczyli się czytać etykiety i porównywać składy produktów. Uczestnicy podzieleni na grupy planowali również posiłki w oparciu o tanie, dostępne, polskie produkty tj. ciecierzyca, soczewica, burak czy dynia. Dzięki pracy zespołowej powstała baza pomysłów na proste, ale odżywcze dania m. in.: placuszki z dyni, spagetti z dyni makaronowej, pełnoziarniste ciastka i muffiny z puree z dyni, kaszotto z dynią, cząstki dyni zapieczone pod orzechową granolą i wiele, wiele innych.

W części praktycznej przygotowywane były kolorowe koktajle: czerwony na bazie soku z buraka i wiśni oraz zielony ze świeżym szpinakiem i ananasem. Uczestnicy do pokrojonych w słupki sezonowych warzyw – kalarepki, papryki, ogórków, marchewki zmiksowali dipy: twarożkowy – z dużą ilością świeżych ziół, azjatycki – z masłem orzechowym, imbirem i miodem, guacamole – z awokado, czerwoną cebulą, czosnkiem i limonką.

Główną częścią warsztatów kulinarnych było gotowanie ciepłych posiłków. Podzieleni na grupy uczestnicy przygotowali: orkiszotto ze szpinakiem, kolorowe naleśniki – zielone (barwione szpinakiem) z twarożkiem i czerwone (barwione sokiem z buraka) z orzechowym twarożkiem i sezonowymi owocami, zupę z soczewicą i pomidorami, sałatkę z kaszą pęczak z ogórkami, selerem naciowym i mnóstwem świeżych ziół.

Było pracowicie, ale inspirująco i wesoło. Z nowym zapałem i głową pełną świeżych pomysłów pracownicy wrócili do swoich placówek, by pokazać młodzieży, że prawidłowe odżywianie jest proste i naprawdę pyszne.

To, że tanie i zdrowe gotowanie jest możliwe zobaczcie testując na sobie poniższy przepis:

Różowe naleśniki z truskawkami i orzechowym twarożkiem

Ciasto naleśnikowe:

90 ml mleka

90 ml wody

2 jaja

50 g mąki pszennej

60 g mąki orkiszowej razowej

50 ml soku buraczanego (ok 250 g buraków)

20 g masła, roztopionego

szczypta soli

Nadzienie:

200 g jogurtu greckiego

100 g zmielonych orzechów laskowych (dzień wcześniej należy je sprażyć, pozbawić skórki, a następnie namoczyć)

ziarenka z 1/2 laski wanilii

skórka z połowy ekologicznej pomarańczy (wcześniej sparzonej wrzątkiem)

2 łyżki miodu

150 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki (świeże w sezonie, poza sezonem mogą być mrożone)

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w blenderze, przy czym wodę dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie w razie konieczności rozrabiamy wodą lub dosypujemy nieco orkiszowej mąki. Rozgrzewamy patelnię, pędzelkiem smarujemy powierzchnię tłuszczem. Wlewamy porcję ciasta, rozprowadzamy i smażymy naleśniki na średnim ogniu, aby nie zrumieniły się za bardzo – mają mieć żywy, różowy kolor.

Gotowe naleśniki smarujemy warstwa zmielonych orzeszków, następnie kleksami z jogurtu greckiego, posypujemy pokrojonymi truskawkami, polewamy odrobiną miodu i posypujemy szczyptą śweżo otartej skórki z pomarańczy. Zawijamy lub składamy w “serwetkę”. Podajemy ze świeżymi ziołami, np. miętą i melisą.

 

 

 

newsletter grzegorz lapanowski

Newsletter

Szkoła na widelcu

Zapisz się do naszego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj powiadomienia o naszych projektach, szkoleniach i najnowszych przepisach.

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Używamy ich w celach statystycznych. Każdy użytkownik może nie wyrazić zgody na umieszczanie plików typu cookies na jego urządzeniu końcowym. W tym celu należy skorzystać z opcji wyłączenia pobierania i przechowywania plików typu cookies w przeglądarce internetowej.
Zamknij